Sos chimichurri - experimentează gustul autentic al Argentinei cu un sos perfect pentru carnea de grătar sau chiar ca dressing pentru salate.

Sos chimichurri - rețeta originală argentiniană

Dacă nu ați încercat încă sosul Chimichurri, ar fi timpul să o faceți. Pregătirea acestuia durează doar cinci minute, dar sosul rezistă în frigider timp de săptămâni întregi și îl puteți servi alături de orice tip de friptură la grătar, carne de vită la cuptor, cârnați de porc și alte feluri de mâncare.

Ce este sosul chimichurri

Sosul chimichurri provine din Argentina. De obicei, este preparat cu ulei de măsline, oțet de vin roșu, usturoi, fulgi de ardei roșu, pătrunjel tocat fin și oregano uscat sau proaspăt.

În toată Argentina și în America de Sud, chimichurri este folosit ca marinadă sau ca sos pentru carne la grătar, cum ar fi carne de pui, carne de porc, vită, miel și pește.

Cum se prepară sosul chimichurri

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 60 de mililitri de ulei de măsline
  • Două linguri de oțet de vin roșu
  • 15 grame de pătrunjel tocat fin
  • 3 sau 4 căței de usturoi tăiați fin sau tocați mărunt
  • Doi ardei iuți roșii mici, curățați de semințe și tocați fin sau aproximativ o lingură de ardei iute tocat fin
  • Trei sferturi de linguriță de oregano uscat sau proaspăt, tocat mărunt
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Înainte de a face orice altceva, tocați mărunt pătrunjelul, oregano proaspăt și usturoiul. Dacă preferați, puteți procesa aceste ingrediente într-un robot de bucătărie. Indiferent de metoda aleasă, după ce le-ați mărunțit, puneți aceste ingrediente într-un bol mic și amestecați.

Lăsați ingredientele să stea timp de 5 până la 10 minute pentru a-și elibera toate aromele în uleiul de măsline înainte de utilizare. Ideal este să lăsați sosul să stea mai mult de două ore, dacă timpul vă permite.

Chimichurri poate fi preparat din timp și poate fi refrigerat timp de 24 de ore, dacă este necesar. Dacă este refrigerat, este necesar să-l readuceți la temperatura camerei înainte de servire.

Ponturi pentru un sos chimichurri reușit

Iată câteva ponturi pentru a obține un sos Chimichurri reușit, potrivit pentru propriul gust:

  • Tocați fin pătrunjelul înainte de a începe.
  • Dacă vă place aroma puternică a usturoiului, folosiți patru căței. Însă, dacă preferați ca aroma de usturoi să fie ceva mai slabă, începeți cu doi căței de usturoi. Amestecați totul și lăsați să stea timp de câteva minute. Apoi, gustați. Dacă doriți mai mult, adăugați mai mult.
  • Chimichurri poate fi ajustat după gustul dumneavoastră. Adăugați mai multă sare, mai mult piper, mai puțin sau mai mult chili.
  • Ardeiul iute roșu proaspăt este cel mai bun. Nu folosiți un ardei iute mare întreg, dar puteți folosi o jumătate sau puteți să nu folosiți deloc. De asemenea, îl puteți înlocui cu una sau două lingurițe de fulgi de chili roșu uscat.
  • Oțetul de vin roșu este cel mai bun oțet pentru Chimichurri. Dacă nu aveți, puteți folosi suc de lămâie ca înlocuitor, dar nu și oțet balsamic sau oțet alb.

Sugestii de servire

Piept de pui la grătar cu sos chimichurri
Piept de pui la grătar cu sos chimichurri

În Argentina, chimichurri este folosit atât ca marinadă, cât și ca sos pentru friptură de porc sau vită, dar îl puteți folosi și la pește, pui, miel sau chiar la paste. Însă, sugestiile de servire nu se termină aici. Iată alte câteva idei pentru a vă ajuta să începeți:

  • Amestecați sosul chimichurri cu legume prăjite, cum ar fi broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, cartofi normali sau cartofi dulci
  • Adăugați-l peste legume la grătar
  • Puneți-l peste cartofi dulci la cuptor
  • Amestecați o lingură sau două de sos chimichurri în maioneză pentru a crea un alt sos deosebit pentru sandvișuri
  • Adăugați-l la iaurt sau smântână pentru a crea un sos cremos pentru cartofi prăjiți sau alte preparate
  • Folosiți-l ca sos pentru salată
  • Amestecați-l în mămăligă moale pentru o explozie de aromă
  • Adăugați puțin sos chimichurri într-un bol de cereale sau amestecați-l cu quinoa sau orez brun fiert pentru a crea o garnitură simplă, dar spectaculoasă