Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)

Apare în Peste, Zacusca, Conserve

Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)
12 voturi
4 12

Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre. Zacusca de pește este delicioasă, se face ușor și merită să o încercați măcar o dată. Este adevărat că este mai costisitoare decât zacusca obișnuită, din cauza prețului peștelui, dar vă asigurăm că merită!

Puteți folosi orice fel de pește vă place. Macroul este o alegere foarte bună, pentru că are un preț accesibil și un gust bun, deloc fad. 

Ingrediente

  • 2 kg pește (macrou)
  • 1 kg ceapă
  • 2 kg ardei kapia roșu
  • 1/2 kg morcovi
  • 500 ml ulei
  • 2 kg roșii
  • 1 lingură zahăr
  • sare
  • 200 ml oțet
  • 2-3 căței de usturoi
  • foi de dafin
  • piper boabe
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți peștele la fiert în apă cu sare și oțet. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Când carnea peștelui se desprinde de pe os, opriți focul. Lăsați peștele să se răcească, după care desprindeți carnea de pe oase.

Coaceți ardeii și curățați-i de coajă după ce s-au răcit puțin. Tocați ceapa și dați morcovul pe răzătoare.

Puneți uleiul la încins într-un vas încăpător. Puneți ceapa și morcovul să se călească. Când s-au călit, adăugați ardeii copți tăiați fâșii și amestecați. Asezonați cu sare după gust și puneți piperul și foile de dafin. Curățați roșiile de coajă și tocați-le cubulețe.

Adăugați roșiile, zahărul și lăsați totul să fiarbă până când apa s-a evaporat și sosul s-a legat. La final, puneți peștele rupt fâșii în oală și usturoiul tăiat felii. Adăugați oțetul și opriți focul.

Scoateți foile de dafin și lăsați zacusca să se răcorească, după care o puteți pune în borcane. Închideți borcanele și sterilizați-le prin fierbere.

Păstrați zacusca într-un loc ferit de căldură și soare.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Zacuscă de dovlecei pentru iarnă

Dacă nu ați făcut deja zacuscă sau vreți să încercați și altă rețetă, în afară de cea clasică, cu vinete, vă...

Tăiței de casă pentru supă - cea mai simplă rețetă

Nimic nu se compară cu o supă de pasăre, cu tăiței de casă sau cu găluște. Una dintre cele mai gustoase și mai ușoare ciorbe pe care le...

Zacuscă de vinete după rețeta moldovenească

Nu există gospodină care să nu pregătească o porție de zacuscă toamna. Chiar dacă există o mulțime de sortimente de zacuscă în...

Tort de mere - rețetă de casă

Merele sunt unele dintre fructele toamnei, sunt aromate și ieftine, se găsesc peste tot, așa că deserturile pe bază de mere sunt la mare...

Zacuscă de fasole pentru iarnă

Bucătăria românească este destul de ofertantă atunci când vine vorba despre conserve și preparate pentru iarnă. În ceea ce...

Varză a la Cluj - rețetă tradițională

Dacă v-ați plictisit de sarmale, puteți încerca o altă rețetă tradițională și delicioasă. Varza a la Cluj este un preparat extrem...

Prăjitura Boema - rețetă de cofetărie

Există deserturi care nu se vor demoda niciodată și care își vor păstra farmecul indiferent de epocă. Iar prăjiturile de cofetărie,...

Zacuscă cu ciuperci pentru iarnă

Dintre toate conservele care se fac pentru iarnă, zacusca ocupă un loc aparte. Este mâncarea care ne aduce aminte de orice perioadă a...

Prăjitură Regina Maria - rețetă din caietul bunicii

Dintre toate deserturile, prăjiturile făcute după rețete vechi, transmise din generație în generație, au un gust aparte. Este și...

Chifteluțe pufoase - cea mai simplă rețetă

Atunci când vine vorba despre mâncăruri tradiționale românești, chiftelele sunt una dintre vedetele din bucătărie. Se fac...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta