Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)

Apare în Peste, Zacusca, Conserve

Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)
12 voturi
4 12

Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre. Zacusca de pește este delicioasă, se face ușor și merită să o încercați măcar o dată. Este adevărat că este mai costisitoare decât zacusca obișnuită, din cauza prețului peștelui, dar vă asigurăm că merită!

Puteți folosi orice fel de pește vă place. Macroul este o alegere foarte bună, pentru că are un preț accesibil și un gust bun, deloc fad. 

Ingrediente

  • 2 kg pește (macrou)
  • 1 kg ceapă
  • 2 kg ardei kapia roșu
  • 1/2 kg morcovi
  • 500 ml ulei
  • 2 kg roșii
  • 1 lingură zahăr
  • sare
  • 200 ml oțet
  • 2-3 căței de usturoi
  • foi de dafin
  • piper boabe
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți peștele la fiert în apă cu sare și oțet. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Când carnea peștelui se desprinde de pe os, opriți focul. Lăsați peștele să se răcească, după care desprindeți carnea de pe oase.

Coaceți ardeii și curățați-i de coajă după ce s-au răcit puțin. Tocați ceapa și dați morcovul pe răzătoare.

Puneți uleiul la încins într-un vas încăpător. Puneți ceapa și morcovul să se călească. Când s-au călit, adăugați ardeii copți tăiați fâșii și amestecați. Asezonați cu sare după gust și puneți piperul și foile de dafin. Curățați roșiile de coajă și tocați-le cubulețe.

Adăugați roșiile, zahărul și lăsați totul să fiarbă până când apa s-a evaporat și sosul s-a legat. La final, puneți peștele rupt fâșii în oală și usturoiul tăiat felii. Adăugați oțetul și opriți focul.

Scoateți foile de dafin și lăsați zacusca să se răcorească, după care o puteți pune în borcane. Închideți borcanele și sterilizați-le prin fierbere.

Păstrați zacusca într-un loc ferit de căldură și soare.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Sote de ciuperci - cea mai simplă rețetă

Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, sunt delicioase, versatile și pot fi incluse într-o mulțime de rețete și...

Negresă - rețetă simplă

Prăjiturile cu ciocolată sau pe bază de cacao sunt greu de refuzat, indiferent că vorbim despre o ocazie specială sau nu. Atunci când...

Clătite americane rețetă

Clătitele americane (sau pancakes) sunt un desert delicios, dar pot foarte bine să țină loc de mic dejun. Sunt hrănitoare și gustoase și,...

Tobă de porc - rețetă tradițională

Toba, caltaboșul, lebărul și cârnații sunt printre preparatele tradiționale de Crăciun care nu lipsesc de pe mesele românilor...

Cheesecake rețetă

Cheesecake-ul, acest desert delicios pe bază de cremă de brânză, a devenit popular în toată lumea. Se poate face sub o mulțime de...

Rețetă colivă

Coliva este un preparat românesc, tradițional, care se pregătește, în general, în scop comemorativ, pentru parastase....

Albă ca Zăpada - rețetă

Prăjitura Albă-ca-Zăpada este una dintre cele mai populare și iubite prăjituri din bucătăria românească. Poartă acest nume pentru...

Guacamole - rețetă simplă

Ce poți face atunci când ai 2-3 bucăți de avocado bine coapte? Un delicios sos guacamole, numai bun de servit alături de o porție...

Fasole cu ciolan - rețetă tradițională

Dacă nu mănânci fasole cu ciolan pe 1 Decembrie, nu ești român. Fie că alegi să o prepari acasă sau o mănânci în...

Creme brulee - cea mai simplă rețetă

Un desert cremos și delicios este întotdeauna bine-venit, fie că vorbim despre o după-amiază în familie, o zi de naștere, sau...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta