Combinația de carne tocată cu vinete este atât de populară, încât o regăsim în multe bucătării internaționale, cum ar fi cea turcească și cea grecească, de exemplu. Și pentru că găsiți oricând vinete proaspete, vă propunem să încercați o rețetă simplă și decicioasă de vinete umplute cu carne tocată, rumenite la cuptor. 

Melitzanes Papoutsakia se referă la vinete umplute cu carne tocată, gratinate cu cașcaval la cuptor. Puteți folosi carne tocată de porc sau de vită și le puteți servi alături de un sos tzatziki, tot un preparat tipic grecesc.  

Melitzanes Papoutsakia - vinete umplute în stil grecesc
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 4 vinete
  • 500 g carne tocată
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • oregano
  • 150 g passata de roșii
  • 4 linguri sos bechamel
  • 100 g cașcaval ras
  • sare
  • piper
  • pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Tăiați vinetele pe jumătate, pe lungime, și presărați puțină sare peste ele. Lăsați-le așa o jumătate de oră, pentru a elibera apa.

Între timp, tocați ceapa și usturoiul și puneți-le la călit în puțin ulei de măsline. Când s-au călit, adăugați carnea tocată și condimentele și amestecați. Căliți totul 10-15 minute, până când carnea și-a schimbat culoarea, după care puneți sosul de roșii și mai lăsați la fiert până când lichidul scade.

După ce vinetele au stat o jumătate de oră, scurgeți excesul de apă și puneți-le într-o tigaie cu puțin ulei. Prăjiți pe ambele părți, cât să se înmoaie puțin miezul. Scobiți miezul cu o lingură și tocați-l mărunt, după care îl puneți peste amestecul de carne și amestecați.

Puneți câte o lingură de sos bechamel în fiecare jumătate de vânătă și întindeți bine. Puneți apoi din amestecul de carne tocată până când jumătățile de vânătă se umplu. Urmează un strat de cașcaval ras și, opțional, felii de roșii.

Dați la cuptor pentru 20-30 de minute, sau până când cașcavalul s-a gratinat. Serviți cu pătrunjel proaspăt tocat, cu sos tzatziki și cu pâine proaspătă.

Poftă bună!