Descoperă secretul celei mai gustoase rețete de varză călită cu cârnați. Rețetă tradițională, sfaturi de gătit și idei pentru o masă delicioasă și sățioasă.

Varză călită cu cârnați - rețeta tradițională românească

Varza calită cu cârnați este una dintre cele mai populare și îndrăgite rețete din bucătăria românească. Este o rețetă simplă, dar foarte gustoasă, care poate fi servită ca fel principal sau ca garnitură.

Această rețetă este foarte populară în toate regiunile țării, dar există unele variații locale. De exemplu, în unele zone se folosește varză dulce, în timp ce în altele se folosește varză murată. Varza proaspătă aduce o notă de prospețime și este mai dulce și puțin acidulată, în timp ce varza murată adaugă o aciditate plăcută și este mai bogată în probiotice. Important este să alegem o varză de calitate, cu frunzele ferme și proaspete.

De asemenea, se pot folosi diferite tipuri de cârnați, de la cârnații afumați tradiționali, la cârnații de porc, de vită sau de oaie. Cârnații afumați adaugă o aromă intensă și bogată, în timp ce cârnații neafumați sunt mai neutri și lasă mai mult loc gustului de varză să predomine.

Rețeta de varză călită cu cârnați

Preparare 20 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 2 kg varză (proaspătă sau murată)
  • 500 grame cârnați
  • 2 ceape
  • 2-3 morcovi
  • 4 linguri ulei
  • 400 ml suc de roșii
  • 1-2 lingurițe boia dulce
  • 1-2 lingurițe chimen (opțional)
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Începem prin călirea cârnaților într-o tigaie, până devin aurii și eliberează o parte din grăsime.

Se curăță varza și se taie fideluță. Dacă folosești varză murată și este prea sărată, o poți clăti cu puțină apă rece. Ai grijă sa o scurgi bine pe urmă.

Se curăță ceapa și morcovii și se taie mărunt.

Se încălzește uleiul într-o cratiță și se călesc ceapa și morcovii.

Se adaugă varza și se călește timp de 10 minute, amestecând din când în când.

După ce varza s-a înmuiat, se adaugă cârnații, amestecând bine pentru a se omogeniza aromele.

Se adaugă sucul de roșii, boiaua dulce și, dacă vrei, chimenul.

Se adaugă sare și piper după gust.

Se lasă la foc mic timp de aproximativ 30 de minute, amestecând din când în când.

Se servește caldă, cu mămăligă sau cu pâine.

Varza calită cu cârnați la cuptor

Pentru o variantă mai aromată, puteți găti varza calită cu cârnați la cuptor. Pentru aceasta, urmați instrucțiunile de mai sus, dar în loc să gătiți varza la foc mic, o veți găti la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 1 oră.

Varza calită cu cârnați la slow cooker

Dacă aveți un slow cooker, puteți folosi și acesta pentru a găti varza calită cu cârnați. Pentru aceasta, urmați instrucțiunile de mai sus, dar în loc să gătiți varza la foc mic, o veți găti la slow cooker, la temperatură ridicată, timp de 4 ore