Unturile vegetale sunt delicioase și nemaipomenite pentru sănătate, atunci când sunt incluse în alimentație. Să ne gândim numai la untul de cocos, untul de cacao sau untul de arahide. Astăzi vă propunem o alternativă la clasicul unt de arahide. De data aceasta este vorba despre un unt de fistic, delicios, aromat și ușor de preparat. Este adevărat că fisticul are un preț mai piperat, dar merită să încercați această rețetă. 

Untul de fistic poate fi savurat cu pâine prăjită, cu biscuiți, croissante sau în orice combinație vă place. 

Unt de fistic
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 500 g fistic crud
  • 1 linguriță zahăr
  • un praf de sare

Mod de preparare

Pentru început, porniți cuptorul la 180 de grade. Curățați fisticul de coajă și puneți-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Dați tava la cuptor pentru aproximativ 7 minute. Nu este nevoie să prăjiți fisticul complet, ci doar să îl aduceți în punctul în care uleiurile să se elibereze. Când îl scoateți din cuptor, fisticul va avea un aspect ușor umed.

Puneți fisticul într-un robot de bucătărie, pe funcția de mărunțire, și mixați până când s-a transformat într-o pastă. Uleiurile din el se vor elibera și vor forma o cremă consistentă. Adăugați sarea și zahărul și mai mixați câteva secunde, cât să se încorporeze.

Nu amestecați prea mult, pentru că riscați să scoateți complet uleiul din unt. Transferați într-un recipient de sticlă, cu capac, și păstrați untul de fistic la temperatura camerei, ferit de umezeală și de căldură.