Rețeta de turtă dulce explicată pas cu pas. Prepararea ei poate fi o relaxare, nu e nici un stres cu aluatul iar coptul merge foarte repede.

Turta dulce tradițională - rețeta autentică și simplă

Rețeta de turtă dulce pe care o vom explica, pas cu pas, în rândurile de mai jos este perfectă pentru a fi făcută împreună cu copiii, iar rezultatul final va fi o gustare dulce ce îi va încânta pe toți membrii familiei.

Mirosul fabulos de turtă dulce care ne inundă bucătăria și se împrăștie în restul casei ne duce cu gândul, fără doar și poate, la cea mai frumoasă perioadă din an – Crăciunul. Clasicele prăjituri din turtă dulce nu numai că au un gust delicios, dar sunt și foarte ușor de făcut, perfecte pentru a distra copiii în timpul sărbătorilor de Crăciun.

Această prăjitură de turtă dulce fragedă și ușor picantă poate fi servită stropită cu puțin zahăr pudră, o cupă de frișcă sau o lingură de înghețată de vanilie. Dacă preferați o turtă dulce cu mai multă „personalitate”, puteți să dublați sau chiar să triplați cantitatea de scorțișoară, ghimbir și cuișoare.

Rețeta de turtă dulce

Preparare 45 minute
Gătire 15 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

Pentru a prepara această rețetă de turtă dulce, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

(pentru aproximativ 20 de biscuiți de turtă dulce)

  • 75 de grame de unt nesărat
  • 100 de grame de zahăr brun
  • 100 de grame de miere sau sirop de agave sau sirop de porumb
  • 225 de grame de făină simplă și o cantitate extra pentru presărat pe blatul de lucru
  • două lingurițe de ghimbir măcinat
  • o linguriță de scorțișoară măcinată
  • o jumătate de linguriță de cuișoare măcinate
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • forme de tăiat aluatul

Mod de preparare

Într-o tigaie mică, încălziți untul, zahărul și mierea sau siropul la foc mic, amestecând până se dizolvă zahărul. Se lasă deoparte la răcit timp de cinci minute.

Într-un bol de dimensiuni medii, amestecați făina, ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele și bicarbonatul de sodiu. Faceți un cuib în centru și turnați amestecul de unt. Se amestecă până se omogenizează. Folosind mâinile, frământați ușor până se obține un aluat moale. Acoperiți bolul și răciți timp de 15 minute pentru a se întări ușor.

Tapetați două tăvi mari de copt cu hârtie de copt. Separat, pe blatul de lucru înfăinat bine, întindeți aluatul la 3 mm grosime. Folosind formele de tăiat aluatul de turtă dulce, tăiați bucațile.

Dacă este cazul, rulați din nou resturile de aluat rămase și tăieți din nou. Transferați pe tava de copt pregătită, la distanță. Ar trebui să aveți aproximativ 20 de biscuiți. Răciți timp de 30 de minute.

Preîncălziți cuptorul la 170°C. Coaceți biscuiții timp de 10 minute sau până când sunt nisipoși la atingere. Se lasă la răcit aproximativ cinci minute pe foi, apoi se transferă pe un grătar pentru a se răci complet.

Vrei să-ți decorezi prăjiturile din turtă dulce?

O poți face cu:

  • Glazură: Folosiți o glazură rapidă de zahăr pudră. Dar glazura regală, glazura de arțar sau orice alt fel de glazură care îți place vor fi la fel de potrivite.
  • Zahăr pudră: Poți „arunca” puțin zahăr pudră peste biscuiții de turtă dulce.

Trucuri și sfaturi pentru cea mai bună rețetă de turtă dulce

  • Asigurați-vă că topiți untul și zahărul la foc mic pentru a preveni arderea amestecului înainte ca zahărul să aibă timp să se dizolve.
  • Lăsați aluatul la rece cel puțin o jumătate de oră. Acest pas va ușura întinderea acestuia deoarece nu se va mai lipi de sucitor sau de blatul de lucru. Alternativ, întindeți aluatul între două foi de pergament, odată răcit.
  • Prin răcirea aluatului se asigură și răcirea glutenului din compoziția sa, ceea ce îl va împiedica să devină dur, foarte greu de manevrat.
  • Nu suprasolicitați aluatul de prăjituri în momentele în care îl întindeți sau îl strângeți. Altfel, veți obține prăjituri de turtă dulce uscate și tari.
  • O continuare a sfatului de mai sus este folosirea cât mai eficientă a unei foi de aluat. Gândiți bine înainte de a apăsa forma de biscuiți, astfel încât să folosiți cât mai mult din compoziție și să nu fie nevoie de strângeți și să rulați din nou de prea multe ori.
  • Prăjiturelele de turtă dulce care nu se vor mânca din prima zi se pot păstra într-un recipient închis ermetic la temperatura camerei timp de până la trei săptămâni. Asigurați-vă că este cu adevărat etanș pentru a preveni înmuierea biscuiților.
  • Puteți îngheța aluatul necopt, învelit în folie alimentară, până la o lună. Decongelați peste noapte la frigider și continuați rețeta.

Cum a apărut turta dulce

Turta dulce are o istorie lungă. O primă formă a acestui preparat poate fi identificată la grecii și egiptenii antici, aceștia folosind-o în timpul unor ceremonii.

Turta dulce și-a făcut apariția în Europa când cruciații din secolul al XI-lea au adus înapoi ghimbirul din Orientul Mijlociu pentru ca bucătarii aristocraților să experimenteze cu el. Pe măsură ce ghimbirul și alte condimente au devenit mai accesibile pentru masă, turta dulce a devenit un preparat îndrăgit de mulți.

Casa de turtă dulce a devenit populară în Germania după ce frații Grimm și-au publicat colecția de basme care includea „Hansel și Gretel” în secolul al XIX-lea. Primii coloniști germani au adus această tradiție „lebkuchenhaeusle” (casă de turtă dulce) în America.

Cu toate astea, în Marea Britanie, tradiția construirii caselor din turtă dulce nu s-a bucurat de popularitate așa cum s-a întâmplat în America de Nord sau în alte țări ale Europei.