Acest tort tiramisu, bazat pe clasicul desert italian, este un mix delicios de ciocolata, cafea si migdale.

Tort Tiramisu
Timp total 1 oră și 5 minute

Ingrediente

175g unt 250g faina 50g migdale macinate 2 lingurite praf de copt 200g zahar pudra 100g ciocolata neagra, topita 4 oua 1 lingurita esenta de vanilie 200ml zer Pentru siropul de cafea: 75ml espresso (realizat din 2 lingurite de espresso) 100ml lichior Amaretto 150g zahar pudra Pentru glazura: 500g mascarpone 50g zahar pudra 1 lingurita esenta de vanilie 2 linguri lichior Amaretto 225 ml smantana 100g ciocolata neagra, rasa

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se ung 2 tavi de tort si se tapeteaza cu hartie de copt, apoi se pun deoparte. Se pun faina, migdalele macinate, praful de copt si un bun de varf de cutit de sare intr-un bol si se amesteca bine.

2. Intr-un un alt castron, se bat untul si 200g de zahar pudra, cu un mixer electric pana capata o culoare palida. Se adauga ciocolata topită, apoi se adauga treptat ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Se adauga esenta de vanilie si zerul, apoi ingredientele uscate.

3. Se imparte aluat in mod egal intre tavile preparate, apoi se coace timp de 20-25 de minute, pana cand un bat introdus in centru iese curat. Se scot blaturile din cuptor si se lasa sa se raceasca in tavi timp de 5 minute, apoi se rastoarna si se lasa sa se raceasca complet.

4. Pentru a face siropul, se pune espresso, 100ml de Amaretto si 150g de zahar intr-o cratita mica. Se lasa sa se dizolve zaharul, se fierbe timp de cateva minute, pana cand se formeaza un sirop foarte usor. Se pune deoparte.

5. Pentru glazura, se bate mascarpone cu zahar pudra, vanilie si 2 linguri de Amaretto intr-un bol pana se omogenizeaza. Intr-un alt castron, se freaca smantana pana cand isi pastreaza forma, apoi se adauga in amestecul de mascarpone.

6. Se feliaza amandoua blaturile, orizontal. Se pune un blat pe o farfurie de servire, apoi se toarna un sfert din sirop. Se imprastie un pic de glazura deasupra si apoi ciocolata rasa. Se acopera cu un alt blat, sirop, glazura si ciocolata. Se repeta pana cand se pune ultimul blat si se insiropeaza. Se imprastie glazura ramasa peste partea de sus si laturile tortului, apoi se decoreaza cu ciocolata rasa ramasa.