De multe ori, atunci când vrem să facem un tort, sărim peste pasul cu preparatul blatului și apelăm la blat din comerț, gata făcut. Dar blatul de tort făcut în casă rămâne cel mai gustos și nu ar trebui să fie o bătaie de cap, dimpotrivă. 

Astăzi vă prezentăm o rețetă de blat foarte simplă, care în patiserie poartă numele de ”sponge cake” și asta datorită texturii. Blatul este pufos, aerat, exact ca un burete. Este un blat universal, care poate fi folosit ca bază pentru orice fel de tort. Umpleți cu crema sau cremele preferate, decorați și aveți un tort nemaipomenit. 

Tort Sponge Cake - simplu și rapid
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 225 g unt
  • 225 g zahăr
  • 4 ouă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 linguriță vanilie
  • 225 g făină
  • câteva linguri de lapte
  • cremă pentru umplut

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Pregătiți o tavă pe care o tapetați cu hârtie de copt.

Într-un bol, mixați untul la temperatura camerei cu zahărul. Mixați până când zahărul s-a topit, iar crema a căpătat un aspect cremos și pufos. Adăugați, unul câte unul, ouăle, continuând să mixați.

Adăugați zeama de lămâie, vanilia, făina, un praf de sare și laptele. Mixați până când toate ingredientele sunt încorporate.

Pentru a coace tortul, împărțiți compoziția în două și coaceți pe rând, pentru a avea două părți de blat omogene, pe care să nu fie nevoie să le tăiați. Dacă vreți să faceți un tort cu trei straturi, împărțiți în trei.

Turnați blatul în tavă și dați la cuptor, pe treapta din mijloc, pentru 25-30 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

Lăsați blatul să se răcească complet înainte de a-l umple cu crema favorită.