Merele sunt unele dintre fructele toamnei, sunt aromate și ieftine, se găsesc peste tot, așa că deserturile pe bază de mere sunt la mare căutare în perioada aceasta. 

Astăzi vă propunem o rețetă de tort simplu, aromat și ușor de făcut, cu mere, blat de pandișpan și frișcă. Este o rețetă pe care mamele și bunicile noastre o preparau încă de acum mulți ani, un exemplu de tort clasic, de casă. 

Tort de mere - rețetă de casă
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 6-7 mere
  • 50 g unt
  • 100 g nucă
  • 150 g zahăr
  • Blat:
  • 5 ouă
  • 5 linguri ulei
  • 125 g zahăr
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 125 g făină
  • Decor:
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 50 g zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru început, ne vom ocupa de mere. Curățați merele de coajă și tăiați-le felii. Puneți untul și zahărul într-o cratiță pe care să o și puteți băga în cuptor sau o tavă rotundă. Puneți cratița pe foc și lăsați până când zahărul și untul s-au topit și încep să devină aurii. Nu este nevoie să caramelizați zahărul, pentru că se va carameliza în timpul coacerii.

Răsuciți cratița astfel încât caramelul să ajungă și pe pereți acesteia și, la final, tortul să fie îmbrăcat în caramel. Lucrați repede pentru ca sosul să nu se întărească. Presărați nucile tocate bucățele și așezați feliile de mere în vas. Dați cratița la cuptor 15 minute, cât timp vă veți ocupa de blat.

Separați ouăle și bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Începeți să încorporați zahărul și mixați până când obțineți o spumă fermă. Separat, amestecați gălbenușurile cu uleiul și turnați peste spuma de albuș. Încorporați făina câte puțin, amestecând cu un tel sau cu o spatulă.

Scoateți vasul cu mere de la cuptor și turnați blatul peste. Dați la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până când blatul trece testul cu scobitoarea.

Răsturnați tortul pe o tavă, imediat ce l-ați scos din cuptor. Dacă apucă să se răcească, caramelul se va întări și nu îl veți mai putea dezlipi de vas.

Bateți frișca împreună cu zahărul pudră și decorați tortul după ce acesta s-a răcit complet. Dați la frigider și lăsați câteva ore înainte de a servi.

Poftă bună!