Dulceața de gutui, o dulceață de casă făcută cu fructe proaspete de sezon este delicioasă și vă va alinta papilele gustative. Vezi ingredientele și cum se prepară.

Dulceață de gutui, bucăți

Gutuile sunt fructe de sezon, așa că este momentul perfect pentru a le conserva peste iarnă, sub o formă sau alta. Aromate, parfumate și cu o textură care rămâne întreagă în timpul fierberii, gutuile sunt fructe ideale pentru a fi transformate în dulceață, gem, peltea sau compot.

Și dacă aici v-am prezentat o rețetă delicioasă de peltea de gutui, astăzi vă propunem o dulceață fină și delicioasă pe care o puteți pregăti pentru iarnă. 

Această rețetă de dulceață de gutui este atât de ușor de realizat și folosește doar 3 ingrediente: gutui, zahăr și suc de lămâie. Poate că nu este cea mai populară dulceață de găsit în magazine, dar aroma sa unică vă va determina să păstrați rețeta și să o faceți în fiecare an.

Și deoarece gutuile sunt bogate în pectină, este nevoie doar de zahăr alb obișnuit. În schimb, sucul de lămâie ajută ca gutuile să îsi păstreze forma după ce au fost gătite o perioadă îndelungată și adaugă o notă plăcută, ușor acrișoară. De obicei, se folosește doar sucul, dar se poate adăuga și coaja dacă doriți.

Preparare 15 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 15 minute

Ingrediente

  • 4 gutui
  • 250 g de zahăr
  • 750 ml de apă
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Îndepărtați puful fin de pe gutui (dacă există), spălați-le și curățați-le. Tăiați-le apoi cubulețe mici, adăugați sucul de lămâie și amestecați totul bine.

Într-o tigaie mare, puneți apa și zahărul și aduceți la fiert la foc mic spre mediu. Atunci când zahărul s-a dizolvat, se adaugă cuburile de gutui și se lasă la fiert aproximativ 2 ore sau până când gutuile devin moi și capătă o culoare portocalie intensă, iar lichidul are consistența mierii.

Opriți focul și lăsați dulceața să se răcorească pentru câteva minute. Turnați dulceața în borcane sterilizate și sigilați-le. Întoarceți borcanele cu fundul în sus, pentru a se vida. Lăsați-le să se răcească complet.

Cu ce să mănânci dulceața de gutui

Pur și simplu veți adora această dulceață de gutui întinsă pe pâine prăjită cu unt. Și cu siguranță, veți exclama că este un mic dejun ideal, mai ales dacă aveți o ceașcă cu ceai lângă.

Consistența sa o face ideală și pentru întins pe biscuți sau pentru utilizarea în tot felul de prăjituri. Spre deosebire de alte dulcețuri mai lichide, acesta își păstrează densitatea foarte bine și nu curge deloc.

Așadar, nu vă rămâne decât să încercați această rețetă și să trageți propriile concluzii la final!