Tort Cu Espresso Si Martini
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 200g unt
  • 550g zahar pudra
  • 4 oua
  • 250g smantana
  • 150g ciocolata neagra (70%), topita, racita
  • 450g faina
  • 75g cacao
  • 250ml Kahlua
  • 125ml smantana
  • 60ml vodca
  • 75g cafea boabe invelite in ciocolata
  • Glazura de cafea:
  • 1kg crema de branza
  • 175g unt
  • 1 1/2 lingura cafea instant, dizolvata in 1 lingurita de apa calda
  • 300g zahar pudra

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 160C. Se unge si se tapeteaza cu hartie de opt doua tavi de tort.

2. Se bate untul si 385 g de zahar intr-un mixer electric pana se ingroasa si devine palid. Se adauga ouale, pe rand, pana cand se combina. Se adauga smantana, ciocolata si un varf de cutit de sare.

3. Se combina faina si cacao intr-un bol, apoi adauga un sfert din faina in amestecul de ciocolata, apoi 60 ml de Kahlua. Se repeta, alternand faina si Kahlua, si se bate in mod constant pana se combina.

4. Se imparte aluatul intre tavi si se coc pe acelasi raft in cuptor timp de 1 ora si 10 minute sau pana cand un bat introdus in centru iese curat (in cazul in care nu merg ambele blaturi pe acelasi raft, apoi se face schimb la jumatatea timpului de preparare).

5. Se raceste in tavi de timp de 10 minute, apoi se scot si se racesc complet.

6. Pentru a face caramelul, se combina 165g de zahar si 2 linguri de apa intr-o cratita mica, la foc mediu.

7. Se aduce la foc mic si se fierbe timp de 8 minute sau pana devine auriu. Se adauga cu atentie smantana si un varf de cutit de sare, amestecand pana la omogenizare. Se pune deoparte sa se racească complet.

8. Pentru glazura, se bate crema de branza si untul in castron cu un mixer electric la viteza mare pana se omogenizeaza, apoi se reduce viteza la mediu si, treptat, se adauga cafea si zahar pudra.

9. Se feliaza fiecare tort pe jumatate, pe orizontală astfel incat sa existe 4 straturi de tort. Se imbiba tort uniform cu vodca.

10. Se pune un strat de tort si se imprastie cu un sfert din glazura. Se repeta aceste straturi trei mai multe ori, terminand cu un strat final de glazura.

11. Pentru a servi, se acopera cu boabe de cafea si caramel.