Descoperă tocanița de miel cu cartofi și rozmarin, o combinație armonioasă de gusturi, perfectă pentru sărbători și mese în familie.

Tocaniță de miel cu cartofi și rozmarin

Tocanița de miel cu cartofi și rozmarin are rădăcini adânci în tradițiile culinare românești și balcanice, fiind un fel de mâncare popular în special în perioada Paștelui. Această mâncare delicioasă continuă să fie apreciată pentru gustul său savuros și pentru aroma sa inconfundabilă.

Istoricul acestui preparat datează de câteva secole în urmă, când crescătorii de ovine din regiune își pregăteau mâncarea folosind ingredientele la îndemână: mielul, cartofii și diverse plante aromatice, printre care rozmarinul, care creștea în mod spontan în zonele montane ale țării.

De-a lungul timpului, rețeta a evoluat și s-au adăugat diferite condimente și legume, precum măsșinele sau varza kale, pentru a îmbogăți gustul și textura tocaniței.

În plus, tocanița de miel cu cartofi și rozmarin este bogată în nutrienți, precum proteine, vitamine și minerale, fiind o mâncare sănătoasă și hrănitoare.

Tocanița de miel cu cartofi și rozmarin poate fi adaptată și la tendințele culinare actuale. De exemplu, pentru a satisface cerințele celor care urmează o dietă vegetariană sau vegană, carnea de miel poate fi înlocuită cu alternative pe bază de plante, precum ciuperci sau tofu. În plus, pentru a reduce conținutul caloric și a face preparatul mai ușor de digerat, se pot folosi cartofi dulci în locul cartofilor albi sau se poate reduce cantitatea de ulei folosită în timpul gătitului.

Rețeta de tocaniță de miel cu cartofi și rozmarin

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 4 buc muschi de miel
  • 500g cartofi
  • ulei de masline
  • 3 catei de usuroi
  • 2 cepe rosii
  • 3 fire de rozmarin
  • 200g kale
  • 1 1/2 linguri otet balsamic
  • felii de lamaie

Mod de preparare

1. Se taie mielul in bucati. Se taie cartofii in cuburi de 1 cm si se incalzeste ulei, intr-o tigaie mare. Se adauga cartofii si se prajesc timp de 5 minute. Se taie usturoiul si ceapa si se pun deoparte.Se taie kale, se opareste, se scurge si se pune deoparte.

2. Se gatesc cartofii timp de 10 minute, agitand tigaia ocazional, pana cand devin aurii. Se asezoneaza, apoi se pun deoparte. Se asezoneaza mielul si se adauga in tigaie. Se gateste timp de 2 minute pe fiecare parte. Se pune pe o farfurie.

3. Se adauga ulei in tigaie si se prajeste ceapa, usturoiul si rozmarinul timp de 8-10 minute pana se inmoaie, amestecand din cand in cand. Se adauga otet, apoi se adauga kale si se fierbe timp de 2 minute. Se adauga mielul si cartofii, apoi se asezoneaza. Se serveste cu felii de lamaie.