Ciorba de perișoare, atât de populară în bucătăria românească, este, de fapt, o ciorbă tradițională din bucătăria otomană. Varianta originală se numește Terbiyeli Köfte Çorbası și este ușor diferită de rețeta din bucătăria românească.

Ciorba de perișoare turcească este una dreasă cu iaurt, așadar o combinație între ciorba clasică de perișoare și ciorba de perișoare a la grec. Se face ușor și trebuie să o încercați măcar o dată, dacă vă place ciorba de perișoare în general. 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de carne tocată de miel sau vită pentru că, după cum știți, în cultura musulmană nu se consumă carne de porc. 

Terbiyeli Köfte Çorbası - ciorbă de perișoare în stil turcesc
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 450 g carne tocată (vită sau oaie)
  • 1 lingură orez
  • 1 ceapă mică
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 1/2 legătură mărar
  • sare
  • piper
  • 2 lingurițe făină
  • 1 linguriță baharat
  • Pentru ciorbă:
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 țelină mică
  • sare
  • piper
  • 2 gălbenușuri de ou
  • zeama de la o lămâie
  • 300 g iaurt gras
  • mentă pentru servit
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de ciorbă. Tăiați legumele cubulețe și puneți-le la călit într-o oală în care ați pus câteva linguri de ulei. Asezonați cu sare și piper și lăsați câteva minute să se călească, după care adăugați 2 litri de apă și lăsați să fiarbă la foc mic.

Între timp, vă puteți ocupa de perișoare.

Tocați mărunt verdețurile și dați pe răzătoare ceapa. Puneți într-un bol toate ingredientele pentru perișoare. Amestecați bine totul, până când obțineți o compoziție omogenă. Mai adăugați o lingură de făină, dacă vi se pare că nu se leagă compoziția.

Formați perișoarele rotunde, după ce v-ați umezit mâinile în prealabil. După ce legumele au fiert, puneți perișoarele în ciorbă și lăsați să fiarbă totul la foc mic, 25-30 de minute.

La final, amestecați într-un bol iaurtul, zeama de lămâie și gălbenușurile de ou. Turnați câteva polonice din ciorbă peste amestec, pentru a aduce la aceeași temperatură. În acest fel, iaurtul nu se va tăia atunci când îl puneți în ciorbă.

Turnați amestecul în oală și mai lăsați să fiarbă câteva minute. Opriți focul și serviți ciorba cu mentă sau pătrunjel verde și zeamă de lămâie.

Poftă bună!