Rețeta de sarmale in foi de ștevie este mai usor de facut și necesită un timp de preparare mai scurt decât sarmalele clasice. Se pot face chiar și fără carne, pentru cei care țin post.

Sarmale în foi de ștevie - sănătoase și delicioase
Preparare 30 minute
Gătire 45 minute
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de carne tocată. (Se poate folosi carne de vită, de porc ori amestec. Sau le puteți face chiar și fără carne)
  • 300 de grame de orez
  • o ceapă
  • doi morcovi
  • un cățel de usturoi
  • condimente: sare, piper, boia de ardei, pătrunjel, busuioc
  • bulion sau sos de roșii
  • frunze de ștevie

Mod de preparare

Spălați frunzele de ștevie, tăiați tulpinile și turnați apă fierbinte peste ele (opăriți-le) pentru a le înmuia. Acest pas este important pentru că în acest fel se rulează mai ușor.

Pregătiți umplutura: se clătește orezul de mai multe ori și apoi se pune în apă, lăsându-l acolo timp de aproximativ 15 minute.

Între timp, se înăbușește puțin ceapa, se adaugă morcovul dat prin răzătoare, apoi orezul și se mai țin toate la foc potrivit, pentru putin timp.

După aceea se adaugă și carnea, iar amestecul se călește până se rumenește. Se condimentează umplutura cu sare, piper, boia de ardei, pătrunjel și busuioc.

Luați o frunză de ștevie, o întindeți și puneți o lingură de umplutură la capătul inferior. Apoi rulați cu grijă, iar la final, “împachetați” frunza la capete, bineînțeles pentru a nu ieși amestecul.

Aranjați sărmăluțele una lângă cealaltă într-o oală cu puțin ulei. Când ați terminat, turnați și apă peste ele, dar aveți grijă ca apa să nu le acopere complet.

Peste ele adăugați alte frunze de ștevie ca să nu se ardă apoi punem puțin bulion sau sos de roșii. Acoperiți-le cu folie sau cu un capac, în cazul în care vasul de copt are capac.

Se dau la cuptor la 180-200 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute. Apoi scoateți capacul sau folia și coaceți încă 15 minute.

Încercați-le, vor fi… sănătoase și delicioase!

Care sunt beneficiile consumului de ștevie

Datorită valorilor sale nutritive, ștevia este o legumă foarte sănătoasă si de ce nu, chiar utilă.

Ștevia este săracă în calorii și nu conține grăsimi. În plus, este bogată în vitaminele C, A, B. Este bine să țineți cont de faptul că, spre exemplu, 100 de grame de ștevie asigură 80% din necesarul zilnic de vitamina C și 20% de magneziu.

Totodată, este extrem de bogată în minerale, în special fier, fosfor, calciu și potasiu. De aceea, este un bun laxativ natural, diuretic si mai mult, datorită conținutului ridicat de vitamina C, este bună și pentru imunitate.

Frunzele de ștevie se folosesc primăvara atunci când sunt verzi. Acestea trebuie culese înainte de înflorire. Însă, atenție mare, nu trebuie să exagerați cu utilizarea acestei legume deoarece conține oxalati.