Stifado este o tocăniță tradițională grecească, din carne de vită și ceapă, pe care merită să o încercați. Se face ușor, nu aveți nevoie de multe ingrediente, dar este foarte gustoasă. Aromele se combină perfect, iar rezultatul vă va face să vă lingeți pe degete. 

Pentru o tocăniță reușită, alegeți carne de vită de calitate. Va face diferența la gust. De asemenea, alegeți pe cât posibil cepe mici, pentru că acestea vor rămâne întregi în tocăniță. 

Stifado - tocăniță grecească de vită
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg carne de vită
  • 1 kg cepe mici
  • ulei de măsline
  • 3/4 pahar de vin roșu
  • 1/3 pahar coniac
  • 1 roșie
  • 2 linguri bulion
  • 1 foaie de dafin
  • nucșoară
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Tăiați carnea de vită cubulețe. Puneți uleiul la încins într-un vas pe foc. Puneți carnea și căliți până când și-a schimbat culoarea și s-a rumenit pe toate părțile. Când carnea s-a călit, scoateți-o din vas și puneți-o deoparte.

În aceeași tigaie, puneți cepele curățate și căliți-le timp de 10 minute, cât să se înmoaie, dar să nu fie arse. Turnați vinul, coniacul și adăugați din nou carnea de vită în vas.

Asezonați cu sare și piper, foi de dafin și amestecați. Puneți roșia curățată și tăiată cubulețe, precum și bulionul sau pasta de roșii. Când începe să fiarbă, dați focul mic și acoperiți cu un capac. Lăsați tocănița să fiarbă așa cel puțin o oră sau până când carnea de vită este fragedă.

Dacă lichidul din vas scade, mai completați cu apă. La final, adăugați un praf de nucșoară. Sosul trebuie să fie scăzut și închegat și carnea fragedă. Serviți tocănița fie cu paste, fie cu piure sau cartofi.

Poftă bună!