Un sos cu carne tocată și roșii este alegerea perfectă pentru o porție delicioasă de paste, fie că vorbim de spaghetti, tagliatele sau orice alt tip de paste. Sosul ragu este un clasic al bucătăriei italiene și baza pentru celebrele spaghete bolognese. Se face ușor, dar are nevoie de timp și răbdare pentru un rezultat delicios. 

Secretul unui sos ragu ca la carte este gătirea îndelungată, la foc mic. În acest fel, aromele se vor combina perfect și carnea va fi gătită corect. Un sos ragu trebuie să aibă doar un gust subtil de carne și să nu se simtă textura ei atunci când este savurat. 

Sos ragu (Bolognese) pentru paste
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 300 g carne de vită
  • 100 g pancetta
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 apio (tulpină de țelină)
  • 2-3 roșii
  • 50 g unt
  • ulei de măsline
  • 100 ml vin alb
  • sare
  • piper
  • 1 l supă de vită sau de legume (sau apă)

Mod de preparare

Curățați și tocați mărunt ceapa, morcovul și țelina. Tăiați pancetta cubulețe. Puneți untul și uleiul într-o tigaie pe foc și căliți ceapa împreună cu pancetta, pentru câteva minute. Adăugați apoi și morcovul și țelina tocate.

Adăugați carnea tocată și căliți totul până când carnea și-a schimbat culoarea. Adăugați vinul și amestecați. Când vinul s-a evaporat, puneți roșiile decojite și pasate sau pastă de tomate dacă nu aveți roșii proaspete. Turnați jumătate din supă sau apă și lăsați amestecul să fiarbă la foc mic, cu capacul pus.

Amestecați din când în când și completați cu restul de supă când s-a evaporat. Asezonați cu sare și piper după gust. Lăsați sosul să scadă și să se lege și carnea să fie gătită complet.

Serviți sosul cu spaghetti, tagliatele sau orice alt tip de pastă vă place. Puteți păstra sosul la congelator, având în vedere că din cantitățile recomandate vă ies cam două porții.