Sos Mornay (sos de cașcaval)

Apare în Sosuri

Sos Mornay (sos de cașcaval)
2 voturi
5 2

Sosul Mornay este un sos foarte cremos, delicios și popular în bucătăria internațională. În mod original, se prepară având ca bază sosul Bechamel, la care se adaugă cașcaval sau brânză Gruyere. Puteți folosi și alt tip de cașcaval sau un amestec de brânzeturi date pe răzătoare, rezultatul va fi oricum delicios. Sosul Mornay se poate servi cu legume, paste, cu pește, fripturi sau ouă. 

Ingrediente

  • 200 ml lapte
  • 20 g unt
  • 20 g făină
  • un praf nucșoară
  • 100 ml smântână lichidă
  • 50 g cașcaval ras (cheddar, emmentaler, gruyere etc)
  • sare
  • piper
  • 40 g unt
Timp de preparare: 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de sosul Bechamel. Puneți untul să se topească într-un vas pe foc. Când untul s-a topit, adăugați făina și amestecați cu un tel. Veți obține un sos gros, pe care îl veți dilua cu lapte, turnat treptat. Adăugați și nucșoara și puneți din nou sosul pe foc până se îngroașă.

Baza pentru sosul Mornay este de 200 g sos Bechamel. Măsurați 200 g de sos Bechamel și, cât timp este încă fierbinte, adăugați smântâna lichidă și untul. Puneți din nou pe foc și aduceți la punctul de fierbere, după care încorporați cașcavalul ras. Amestecați energic, pentru ca acesta să se topească în contact cu sosul fierbinte.

Asezonați cu sare și piper și serviți sosul imediat, cald, alături de friptură, ouă, chips-uri, pește, paste sau orice vă place.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Franzelă umplută cu spanac și cașcaval

Ce faci când ai o pâine care dă semne să se învechească, dar nu vrei sa o arunci? O transformi în cea mai delicioasă...

Sticks-uri de mămăligă cu cașcaval (mămăligă prăjită)

Cine ar fi crezut că banala mămăligă poate fi transformată într-o gustare apetisantă și delicioasă? Dacă v-a rămas mămăligă...

Supă cremă de cașcaval

Supa cremă de cașcaval este un preparat care poate părea sofisticat și pretențios, dar nu este deloc așa. Se face ușor, ca orice altă...

Crochete de cartofi cu cașcaval

Atunci când aveți poftă de o gustare rapidă sau de un aperitiv de efect, aceste crochete cu cașcaval vă scot din încurcătură....

Clătite cu șuncă și cașcaval

Clătitele sunt un preparat extrem de versatil, pentru că pot fi savurate atât în varianta dulce, cât și în versiunea...

Brioșe cu bacon și cașcaval

Atunci când te gândești la brioșe, mintea îți zboară la un desert cu fructe sau cu ciocolată, o porție de brioșe pufoase,...

Bulete de cartofi cu cașcaval

Atunci când ai poftă de o gustare rapidă și delicioasă, aceste bulete de cartofi cu cașcaval sunt ideale. Se fac foarte ușor,...

Ruladă simplă cu șuncă și cașcaval

Nu știm voi cum preferați, dar nouă cel mai mult ne plac rețetele simple, pentru care ai nevoie de puține ingrediente, dar cu gust wow....

Cum să faci cașcaval pane PERFECT

Dacă ați încercat măcar o dată să faceți cașcaval pane , știți cât de enervant este când cașcavalul se topește și...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta