Sosul Mornay este un sos foarte cremos, delicios și popular în bucătăria internațională. În mod original, se prepară având ca bază sosul Bechamel, la care se adaugă cașcaval sau brânză Gruyere. Puteți folosi și alt tip de cașcaval sau un amestec de brânzeturi date pe răzătoare, rezultatul va fi oricum delicios. Sosul Mornay se poate servi cu legume, paste, cu pește, fripturi sau ouă. 

Sos Mornay (sos de cașcaval)
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 200 ml lapte
  • 20 g unt
  • 20 g făină
  • un praf nucșoară
  • 100 ml smântână lichidă
  • 50 g cașcaval ras (cheddar, emmentaler, gruyere etc)
  • sare
  • piper
  • 40 g unt

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de sosul Bechamel. Puneți untul să se topească într-un vas pe foc. Când untul s-a topit, adăugați făina și amestecați cu un tel. Veți obține un sos gros, pe care îl veți dilua cu lapte, turnat treptat. Adăugați și nucșoara și puneți din nou sosul pe foc până se îngroașă.

Baza pentru sosul Mornay este de 200 g sos Bechamel. Măsurați 200 g de sos Bechamel și, cât timp este încă fierbinte, adăugați smântâna lichidă și untul. Puneți din nou pe foc și aduceți la punctul de fierbere, după care încorporați cașcavalul ras. Amestecați energic, pentru ca acesta să se topească în contact cu sosul fierbinte.

Asezonați cu sare și piper și serviți sosul imediat, cald, alături de friptură, ouă, chips-uri, pește, paste sau orice vă place.

Poftă bună!