Sos bechamel, rețeta cu care nu ai cum să dai greș. Cum se prepară în bucătăriile restaurantelor acest sos versatil, care este baza multor preparate, printre care lasagna sau macaroane cu branza.

Sos Bechamel - rețetă, mod de preparare și trucuri pentru un rezultat demn de restaurant

Sosul Bechamel este cheia pentru a face cele mai cremoase și delicioase preparate la cuptor, produse de patiserie sau sosuri pentru paste!

Vă vom arăta cum să faceți sos Bechamel și cum să-l folosiți în rețetele preferate, care vor deveni spectaculoase!

Ce este sosul Bechamel

Sosul Bechamel este un sos franțuzesc alb și cremos care este folosit în multe preparate, de la lasagna până la musaca. Partea bună este că este rapid și ușor de făcut.

Sosul Bechamel, cunoscut și sub numele de sos alb, este făcut cu doar 3 ingrediente: făină, unt și lapte. Datorită cremozității sale, se poate folosi în preparatele gratinate la cuptor, sufleuri, lasagna sau macaroane cu brânză.

Sosul Bechamel este unul dintre cele cinci sosuri tradiționale ale bucătăriei franceze clasice alături de sosul velouté, sosul spaniol, sosul olandez și sosul de roșii.

Toate aceste sosuri au derivate și, odată ce învățați să le faceți, puteți adăuga alte ingrediente pentru a se potrivi cu preparatele pentru care le folosiți.

Bechamel este uneori denumit pur și simplu sos alb sau sos de smântână, deși este făcut cu lapte, nu smântână. Este rapid și ușor.

Cum se face sosul Bechamel

Ingrediente pentru sosul Bechamel
Ingrediente pentru sosul Bechamel

Având în vedere versatilitatea sa, ați putea crede că sosul Bechamel e greu de făcut și aveți nevoie de mult timp. Nu este așa! Puteți prepara sosul în mai puțin de 10 minute.

De fapt, are doar trei ingrediente: lapte, făină și unt.

Se începe cu un roux (un amestec din făină de grâu și unt sau altă grăsime, folosit ca bază în multe tipuri de sosuri franțuzești pentru gătit), care se face amestecând făina și untul aproximativ 2 minute într-o cratiță pe aragaz.

Astfel, se gătește făina fără a o rumeni, pentru a elimina gustul de făina crudă. După ce roux-ul a clocotit timp de un minut sau două, adăugați jumătate din cantitatea de lapte și amestecați pentru a elimina cocoloașele. Apoi adăugați laptele rămas.

Odată ce sosul ajunge la fierbere, trebuie să se gătească în continuare cel puțin un minut pentru a se îngroșa. Amestecați constant pentru ca sosul să nu se prindă.

Ce poate merge prost când se face un sos Bechamel?

Bechamel este unul dintre sosurile cele mai simple și sigur va ieși perfect dacă acordați atenție acestor detalii.

Nu lăsați făina să se rumenească atunci când faceți roux-ul. Dacă pare că se gătește prea repede, pur și simplu luați tigaia de pe foc și continuați să amestecați până când se răcește; va continua să gătească cu căldură reziduală.

Amestecați continuu odată ce adăugați laptele, astfel încât fundul oalei să nu se ardă și să nu se formeze cocoloașe.

Gătitul făinii este cheia pentru un sos Bechamel delicios!

Rețeta clasică de sos Bechamel

Preparare 5 minute
Gătire 10 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 50 de grame unt
  • 3 linguri de făină
  • 500 ml lapte integral
  • 1/4 linguriță de sare, sau mai mult, după gust
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată
  • un praf de piper alb sau negru (opțional)

Mod de preparare

Se topesc 2 linguri de unt într-o cratiță, la foc mic. Se adaugă făina și se amestecă până când încep să se formeze bule mici, timp de aproximativ 2 minute.

Adăugați jumătate din cantitatea de lapte (tot o dată) și amestecați până când sosul este omogen și fără cocoloașe.

Se adaugă și cantitatea de lapte rămasă (tot o dată), cu sarea, nucșoara și piper alb sau negru.

Măriți focul la mediu și dați sosul în fiert. Continuați să amestecați încă 2 minute sau până când se îngroașă și nu mai are gust de făină crudă.

Sosul finit trebuie să aibă o consistență groasă.

Utilizați imediat sau turnați-l într-un recipient pentru a fi depozitat. Adăugați restul de 1 linguriță de unt pe suprafața sosului fierbinte pentru a nu se forma coajă.

Răciți sosul timp de 10 până la 15 minute înainte de a-l depozita. Se păstrează la frigider, bine acoperit, până la 5 zile, sau se poate congela până la 3 luni.

Trucuri pentru a face cel mai bun sos Bechamel

Adăugare făină în sosul Bechamel
Adăugare făină în sosul Bechamel

Utilizați întotdeauna suficient unt deoarece acesta încorporează făina și ajută la prevenirea formării cocoloașelor. Cu toate acestea, prea multă grăsime poate duce la tăierea sosului. Dacă se întâmplă acest lucru, faceți o pastă din lapte și făină și încorporați-o în sos și continuați să gătiți până la omogenizare.

Folosirea laptelui cald va preveni formarea cocoloașelor, rezultând un sos neted și fin.

Nu lăsați roux-ul să se rumenească prea mult înainte de a adăuga laptele. Vrem un roux ușor, astfel încât sosul să fie cremos. Cu cât roux-ul este mai închis, cu atât sosul va fi mai gros.

Veți ști că roux-ul este gata și puteți să adăugați laptele atunci când va avea un miros ușor de nucă. În acel moment, făina este gătită suficient și nu va avea gust de paste.

Țineți telul la îndemână tot timpul. Se poate folosi și o lingură de lemn, dar cu un tel, cocoloașele se dizolvă mai ușor și veți fi siguri că și condimentele sunt distribuite uniform.

Folosiți o lingură de lemn pentru a răzui fundul oalei pentru a vă asigura că totul este bine încorporat. Și dacă veți transforma sosul Béchamel într-un sos de brânză, luați oala de pe foc și adăugați brânza.

Dacă sosul fierbe după ce a fost adăugată brânza, va fi granulat.

Ce se întâmplă dacă sosul are încă cocoloașe?

Dacă încă ați rămas cu cocoloașe după ce ați amestecat, amestecați-l cu un blender.

Cum să păstrează sosul Bechamel

Se păstrează într-un recipient ermetic la frigider până la 5 zile. Se reîncălzește la foc mic, amestecând continuu. Puteți congela sosul Bechamel într-un recipient ermetic timp de până la 3 luni.

Reîncălziți sosul congelat într-o oală acoperită, la foc mic, amestecând bine. Adăugați un strat subțire de apă pe fundul oalei și amestecați des odată ce sosul începe să se lichefieze.

Ce trebuie să mai știi despre sosul Bechamel

Care este scopul sosului Bechamel?

Bechamel, un amestec de lapte, făină și unt, este un substitut perfect cu conținut scăzut de calorii pentru orice rețetă care necesită smântână sau brânză în exces.

Scopul Bechamelului este de a oferi o textură bogată, netedă, fără a încărca pastele cu calorii și grăsimi inutile.

Cu ce ​​seamănă sosul Bechamel?

Sosul Mornay este un sos de brânză făcut în același mod ca un Bechamel clasic, dar cu adaos de brânză rasă.

Cu sosul Bechamel la foc mic, adăugați brânza gruyère, emmental și brânză cheddar albă - orice brânză care se topește se potrivește la fel de bine.

Ce gust are sosul Bechamel?

Bechamelul este mătăsos, untos și cremos. Dar capătă gustul condimentelor adăugate. De exemplu, arome de piper, foi de dafin sau nucșoară.

Cum știți când este gata sosul Bechamel?

Un sos îngroșat corespunzător ar trebui să „acopere spatele lingurii”, ceea ce înseamnă că trebuie să scufundați lingura în sos și apoi treceți cu degetul prin lingura acoperită.

Dacă rămâne urma degetului, atunci Bechamelul este gata și se pot adăuga condimente sau brânză.

Care este diferența dintre sosul Bechamel și sosul Olandez?

Aceste sosuri sunt două dintre cele cinci sosuri-mamă din bucătăria franceză.

Fiecare sos are o caracteristică distinctă: Sosul Bechamel este alb, sosul Veloute este galben, sosul Spaniol (espagnole) este maro, Sosul Olandez (hollandaise) este untos și sosul de tomate este roșu.

Puteți folosi apă într-un sos Bechamel?

Adăugați treptat apa fierbinte sau laptele, amestecând tot timpul pentru a preveni formarea cocoloașelor și fierbeți timp de 10 minute.

Deoarece gradul de absorbție al diferitelor tipuri de făină poate varia, este dificil de precizat cantitatea exactă de lichid necesară, așa că adăugați suficientă apă sau lapte pentru a obține consistența necesară.

Este nesănătos sosul Bechamel?

Sosul Bechamel consumat în exces poate fi nesănătos. Sosul Bechamel cu lapte degresat conține între 70 și 100 de calorii la 100 g.

Sosul în sine nu este atât de bogat în calorii, dar avem tendința de a-l consuma în cantități mari!

Care e diferența dintre sosul Carbonara și sosul Bechamel

Sosul carbonara nu este același lucru cu sosul alb (sosul Bechamel).

Sosul carbonara (folosit pentru paste, în special spaghete, dar și fettuccine, rigatoni sau bucatini) este un tip specific de sos italian, pe bază de ouă, parmezan, bacon și piper. Sosul a fost creat undeva la mijlocul secolului XX.

Sosul Bechamel, cunoscut și sub denumirea de sos alb, este unul dintre sosurile de bază ale bucătăriei franceze și internaționale. Acest sos este adesea folosit ca bază pentru alte sosuri. De exemplu, sosul Mornay, care este un Bechamel cu brânză încorporată.

Originea sosului Bechamel

Unele legende atribuie invenția sosului Bechamel lui Louis de Béchameil, un finanțator care a deținut funcția onorifică de șef de bucătărie al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței în secolul al XVII-lea.

Alții afirmă că a fost adusă în Franța din Italia în 1533 și numit după măștile de înfrumusețare făcute din făină și apă, numite "balsamo", folosite de femeile din Florența.

Primul sos de Bechamel apare în The Modern Cook, scris de Vincent La Chapelle și publicat în 1733.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies 8 porții.

O porție de sos Bechamel are 78 calorii.

  • Calorii

    78kcal

  • Proteine

    2g

  • Carbohidrați

    5g

  • Grăsimi

    5g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    15mg

  • Sodiu

    93mg

  • Potasiu

    85mg

  • Calciu

    70mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.