Socată de casă - rețeta originală

Apare în Dulciuri, Bauturi

Socată de casă - rețeta originală
17 voturi
4 17

Luna mai este cea în care pe piață apar fructele de primăvară, dar și cea în care înflorește socul. Pe tarabele din piețe au început deja să apară grămezi de flori albe de soc, chiar dacă sezonul lor este abia în a doua jumătate a lunii.

Pentru cei care nu mai au răbdare și pentru cei care au găsit deja flori de soc, astăzi avem o rețetă de socată autentică, așa cum o făcea bunica. Se prepară rapid, iar singurul test este să aveți răbdare câteva zile, până se macerează socul. 

Dacă doriți să grăbiți procesul de fermentare, puteți folosi o jumătate de pliculeț de drojdie. În acest fel, socata va fi gata în 1-2 zile. 

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc mari
  • 400 g zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • 5,5 l apă
Timp de preparare: 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți o jumătate de litru de apă, împreună cu zahărul, într-o oală pe foc. Lăsați până când zahărul s-a topit, fără să fierbeți siropul. Cât timp acesta se răcește, vă puteți ocupa de restul ingredientelor.

Spălați florile de soc cu apă rece. Spălați bine lămâile și radeți coaja de la una dintre ele. Stoarceți zeama de la ambele lămâi.

Într-un vas mare, eventual un borcan de murături, așezați florile de soc, coaja de lămâie și turnați peste ele siropul de zahăr răcit, zeama de lămâie și restul de apă. Puteți să mai puneți câteva felii de lămâie, pentru decor și un plus de aromă.

Amestecați bine și lăsați la macerat, într-un loc călduros, 3-4 zile. După aceea, puneți socata în frigider și consumați-o cât mai repede.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Chips-uri de casă - crocante și sănătoase

Nimic nu se compară cu o gustare crocantă, savurată alături de băutura preferată și de un film bun. Dacă vă plac chips-urile de cartofi,...

Pastă de mici făcută în casă

Micii au devenit un fel de emblemă națională pentru grătar. De primăvara până toamna târziu, cât sfârâie...

Înghețată de casă cu Nutella și alune

Ce e mai bun decât o porție de înghețată făcută în casă, când afară e cald? Vă spunem noi: o porție de...

Pâine de casă cu cartofi - crocantă la exterior și pufoasă la interior

Nimic nu se compară cu o bucată de pâine caldă, făcută în casă și ruptă cu mâna, pe care întinzi unt sau cremă de...

Drob de miel - rețeta originală

Mai e puțin până la Paște, iar drobul este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa de sărbătoare. Dacă rețeta originală...

Amandine - rețeta originală

Alături de savarină și alte câteva prăjituri, amandina este genul de desert care ne amintește de copilărie unora, de tinerețe altora....

Sos pesto făcut în casă

Sosul pesto este atât de gustos și versatil, încât cu greu găsești un preparat cu care nu se potrivește. Îl poți...

Gulaș de vită - rețeta originală ungurească

Dintre toate mâncărurile din bucătăria maghiară, gulașul a câștigat cel mai mult teren în bucătăria românească....

Supă de pui cu tăiței de casă

Una dintre cele mai bune supe pe care le puteți prepara este cea de pasăre cu tăiței de casă. Este foarte gustoasă, aromată, sănătoasă...

Pate vegetal făcut în casă

În post, este o adevărată provocare să mănânci sănătos și diversificat. Pate-ul de post poate fi o variantă bună, dar doar...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta