Socată de casă - rețeta originală

Apare în Dulciuri, Bauturi

Socată de casă - rețeta originală
18 voturi
3 18

Luna mai este cea în care pe piață apar fructele de primăvară, dar și cea în care înflorește socul. Pe tarabele din piețe au început deja să apară grămezi de flori albe de soc, chiar dacă sezonul lor este abia în a doua jumătate a lunii.

Pentru cei care nu mai au răbdare și pentru cei care au găsit deja flori de soc, astăzi avem o rețetă de socată autentică, așa cum o făcea bunica. Se prepară rapid, iar singurul test este să aveți răbdare câteva zile, până se macerează socul. 

Dacă doriți să grăbiți procesul de fermentare, puteți folosi o jumătate de pliculeț de drojdie. În acest fel, socata va fi gata în 1-2 zile. 

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc mari
  • 400 g zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • 5,5 l apă
Timp de preparare: 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți o jumătate de litru de apă, împreună cu zahărul, într-o oală pe foc. Lăsați până când zahărul s-a topit, fără să fierbeți siropul. Cât timp acesta se răcește, vă puteți ocupa de restul ingredientelor.

Spălați florile de soc cu apă rece. Spălați bine lămâile și radeți coaja de la una dintre ele. Stoarceți zeama de la ambele lămâi.

Într-un vas mare, eventual un borcan de murături, așezați florile de soc, coaja de lămâie și turnați peste ele siropul de zahăr răcit, zeama de lămâie și restul de apă. Puteți să mai puneți câteva felii de lămâie, pentru decor și un plus de aromă.

Amestecați bine și lăsați la macerat, într-un loc călduros, 3-4 zile. După aceea, puneți socata în frigider și consumați-o cât mai repede.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Brioșe - rețeta originală

Brioșele, sau muffins, sunt un desert foarte gustos, rapid și ușor de făcut, atunci când aveți poftă de ceva dulce sau vreți să...

Spaghete carbonara - rețeta originală

Alături de bolognese, spaghetele carbonara sunt printre cele mai populare rețete cu spaghete. Rețeta de spaghete carbonara originală, așa cum...

Tiramisu - rețeta originală

Tiramisu este un desert tipic italian, care a devenit popular în toată lumea. Există mai multe modalități de a-l prepara, dar rețeta...

Ciocolată de casă cu alune de pădure

Nimic nu se compară cu un baton de ciocolată de casă, fin și cremos, cu alune crocante în interior. Unul dintre deserturile care ne aduc...

Pâine de casă fără frământare

Mulți oameni se feresc de aluatul care necesită frământare și, implicit, de preparatele pentru care este nevoie de aluat făcut în...

Tăiței de casă pentru supă - cea mai simplă rețetă

Nimic nu se compară cu o supă de pasăre, cu tăiței de casă sau cu găluște. Una dintre cele mai gustoase și mai ușoare ciorbe pe care le...

Cremă de ciocolată cu alune (Nutella de casă)

Nutella este genul de dulce care se potrivește în orice combinație și pe care cu greu poți să îl refuzi. Dar ce ai zice dacă...

Tort de mere - rețetă de casă

Merele sunt unele dintre fructele toamnei, sunt aromate și ieftine, se găsesc peste tot, așa că deserturile pe bază de mere sunt la mare...

Savarină făcută în casă

Savarina este una dintre cele mai iubite și populare prăjituri de cofetărie. Cunoscută și prezentă în cofetării încă de pe...

Tortillas făcute în casă

Există multe sortimente de pâine și derivate care pot fi făcute în casă. De la pite grecești, până la lipii arăbești și...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta