Socată de casă - rețeta originală

Apare în Dulciuri, Bauturi

Socată de casă - rețeta originală
18 voturi
4 18

Luna mai este cea în care pe piață apar fructele de primăvară, dar și cea în care înflorește socul. Pe tarabele din piețe au început deja să apară grămezi de flori albe de soc, chiar dacă sezonul lor este abia în a doua jumătate a lunii.

Pentru cei care nu mai au răbdare și pentru cei care au găsit deja flori de soc, astăzi avem o rețetă de socată autentică, așa cum o făcea bunica. Se prepară rapid, iar singurul test este să aveți răbdare câteva zile, până se macerează socul. 

Dacă doriți să grăbiți procesul de fermentare, puteți folosi o jumătate de pliculeț de drojdie. În acest fel, socata va fi gata în 1-2 zile. 

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc mari
  • 400 g zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • 5,5 l apă
Timp de preparare: 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți o jumătate de litru de apă, împreună cu zahărul, într-o oală pe foc. Lăsați până când zahărul s-a topit, fără să fierbeți siropul. Cât timp acesta se răcește, vă puteți ocupa de restul ingredientelor.

Spălați florile de soc cu apă rece. Spălați bine lămâile și radeți coaja de la una dintre ele. Stoarceți zeama de la ambele lămâi.

Într-un vas mare, eventual un borcan de murături, așezați florile de soc, coaja de lămâie și turnați peste ele siropul de zahăr răcit, zeama de lămâie și restul de apă. Puteți să mai puneți câteva felii de lămâie, pentru decor și un plus de aromă.

Amestecați bine și lăsați la macerat, într-un loc călduros, 3-4 zile. După aceea, puneți socata în frigider și consumați-o cât mai repede.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Ketchup de casă

Aroma și gustul roșiilor românești nu se compară cu nimic. Și pentru că este sezonul lor și avem la dispoziție o mulțime de roșii...

Batoane Twix făcute în casă

Atunci când vine vorba despre dulciuri, puțini sunt cei care pot refuza un baton cu ciocolată și caramel. Ce ai zice dacă ți-am spune...

Vită Stroganoff - rețeta originală

Dintre toate rețetele cu carne de vită, Stroganoff este una dintre cele mai apreciate și mai gustoase. Și pe bună dreptate! Rețeta aceasta...

Frișcă de casă din smântână dulce

Atunci când te gândești la o savarină însiropată, un tort diplomat, o tartă sau o prăjitură răcoritoare cu fructe,...

Chips-uri de casă - crocante și sănătoase

Nimic nu se compară cu o gustare crocantă, savurată alături de băutura preferată și de un film bun. Dacă vă plac chips-urile de cartofi,...

Pastă de mici făcută în casă

Micii au devenit un fel de emblemă națională pentru grătar. De primăvara până toamna târziu, cât sfârâie...

Înghețată de casă cu Nutella și alune

Ce e mai bun decât o porție de înghețată făcută în casă, când afară e cald? Vă spunem noi: o porție de...

Pâine de casă cu cartofi - crocantă la exterior și pufoasă la interior

Nimic nu se compară cu o bucată de pâine caldă, făcută în casă și ruptă cu mâna, pe care întinzi unt sau cremă de...

Drob de miel - rețeta originală

Mai e puțin până la Paște, iar drobul este unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa de sărbătoare. Dacă rețeta originală...

Amandine - rețeta originală

Alături de savarină și alte câteva prăjituri, amandina este genul de desert care ne amintește de copilărie unora, de tinerețe altora....

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta