Rețetă de socată autentică, de casă, așa cum o făcea bunica. Se prepară rapid, iar singurul test este să aveți răbdare câteva zile, până se macerează socul.

Socată de casă - rețeta originală

Luna mai este cea în care pe piață apar fructele de primăvară, dar și cea în care înflorește socul. Pe tarabele din piețe au început deja să apară grămezi de flori albe de soc, chiar dacă sezonul lor este abia în a doua jumătate a lunii.

Pentru cei care nu mai au răbdare și pentru cei care au găsit deja flori de soc, astăzi avem o rețetă de socată autentică, așa cum o făcea bunica. Se prepară rapid, iar singurul test este să aveți răbdare câteva zile, până se macerează socul. 

Dacă doriți să grăbiți procesul de fermentare, puteți folosi o jumătate de pliculeț de drojdie. În acest fel, socata va fi gata în 1-2 zile.

Cum se prepară socata

Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc mari
  • 400 g zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • 5,5 l apă

Mod de preparare

Puneți o jumătate de litru de apă, împreună cu zahărul, într-o oală pe foc. Lăsați până când zahărul s-a topit, fără să fierbeți siropul. Cât timp acesta se răcește, vă puteți ocupa de restul ingredientelor.

Spălați florile de soc cu apă rece. Spălați bine lămâile și radeți coaja de la una dintre ele. Stoarceți zeama de la ambele lămâi.

Într-un vas mare, eventual un borcan de murături, așezați florile de soc, coaja de lămâie și turnați peste ele siropul de zahăr răcit, zeama de lămâie și restul de apă. Puteți să mai puneți câteva felii de lămâie, pentru decor și un plus de aromă.

Amestecați bine și lăsați la macerat, într-un loc călduros, 3-4 zile. După aceea, puneți socata în frigider și consumați-o cât mai repede.