Socată de casă - rețeta originală

Apare în Dulciuri, Bauturi

Socată de casă - rețeta originală
18 voturi
5 18

Luna mai este cea în care pe piață apar fructele de primăvară, dar și cea în care înflorește socul. Pe tarabele din piețe au început deja să apară grămezi de flori albe de soc, chiar dacă sezonul lor este abia în a doua jumătate a lunii.

Pentru cei care nu mai au răbdare și pentru cei care au găsit deja flori de soc, astăzi avem o rețetă de socată autentică, așa cum o făcea bunica. Se prepară rapid, iar singurul test este să aveți răbdare câteva zile, până se macerează socul. 

Dacă doriți să grăbiți procesul de fermentare, puteți folosi o jumătate de pliculeț de drojdie. În acest fel, socata va fi gata în 1-2 zile. 

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc mari
  • 400 g zahăr
  • zeama de la 2 lămâi
  • 5,5 l apă
Timp de preparare: 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți o jumătate de litru de apă, împreună cu zahărul, într-o oală pe foc. Lăsați până când zahărul s-a topit, fără să fierbeți siropul. Cât timp acesta se răcește, vă puteți ocupa de restul ingredientelor.

Spălați florile de soc cu apă rece. Spălați bine lămâile și radeți coaja de la una dintre ele. Stoarceți zeama de la ambele lămâi.

Într-un vas mare, eventual un borcan de murături, așezați florile de soc, coaja de lămâie și turnați peste ele siropul de zahăr răcit, zeama de lămâie și restul de apă. Puteți să mai puneți câteva felii de lămâie, pentru decor și un plus de aromă.

Amestecați bine și lăsați la macerat, într-un loc călduros, 3-4 zile. După aceea, puneți socata în frigider și consumați-o cât mai repede.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Ciocolată de casă cu alune de pădure

Nimic nu se compară cu un baton de ciocolată de casă, fin și cremos, cu alune crocante în interior. Unul dintre deserturile care ne aduc...

Pâine de casă fără frământare

Mulți oameni se feresc de aluatul care necesită frământare și, implicit, de preparatele pentru care este nevoie de aluat făcut în...

Tăiței de casă pentru supă - cea mai simplă rețetă

Nimic nu se compară cu o supă de pasăre, cu tăiței de casă sau cu găluște. Una dintre cele mai gustoase și mai ușoare ciorbe pe care le...

Cremă de ciocolată cu alune (Nutella de casă)

Nutella este genul de dulce care se potrivește în orice combinație și pe care cu greu poți să îl refuzi. Dar ce ai zice dacă...

Tort de mere - rețetă de casă

Merele sunt unele dintre fructele toamnei, sunt aromate și ieftine, se găsesc peste tot, așa că deserturile pe bază de mere sunt la mare...

Savarină făcută în casă

Savarina este una dintre cele mai iubite și populare prăjituri de cofetărie. Cunoscută și prezentă în cofetării încă de pe...

Tortillas făcute în casă

Există multe sortimente de pâine și derivate care pot fi făcute în casă. De la pite grecești, până la lipii arăbești și...

Ketchup de casă

Aroma și gustul roșiilor românești nu se compară cu nimic. Și pentru că este sezonul lor și avem la dispoziție o mulțime de roșii...

Batoane Twix făcute în casă

Atunci când vine vorba despre dulciuri, puțini sunt cei care pot refuza un baton cu ciocolată și caramel. Ce ai zice dacă ți-am spune...

Vită Stroganoff - rețeta originală

Dintre toate rețetele cu carne de vită, Stroganoff este una dintre cele mai apreciate și mai gustoase. Și pe bună dreptate! Rețeta aceasta...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta