Este sezonul murăturilor și al conservelor pregătite pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o rețetă de sfeclă murată cu hrean, perfectă pentru iarnă. Salata de sfeclă murată se potrivește cu orice, mai ales în sezonul rece și este plină de vitamine și antioxidanți. 

Pentru a fi pusă la borcan, sfecla trebuie mai întâi fiartă sau coaptă, pentru a se frăgezi. Ambele variante sunt la îndemână, dar sfecla coaptă în cuptor are o aromă mai puternică decât cea fiartă. Așadar, dacă alegeți să puneți sfeclă la murat, vă sugerăm să o coaceți înainte. 

Sfeclă cu hrean la borcan, pentru iarnă
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg sfeclă roșie
  • 30 g semințe de chimen
  • 15 g sare
  • 30 g zahăr
  • 120 g hrean ras
  • 100 ml oțet
  • 200 ml apă

Mod de preparare

Pentru a pune la murat sfecla, o puteți fierbe sau coace la cuptor. Alegeți sfecle de mărime medie și spălați-le, fără să le curățați de coajă. Dacă alegeți să le fierbeți, puneți-le în apă cu puțină sare și 2 linguri de zahăr. Când apa începe să fiarbă, lăsați-le 40-45 de minute sau până când intră furculița cu ușurință în ele.

Dacă o coaceți, înveliți sfecla în folie de aluminiu și puneți-o la cuptor, la 200 de grade, pentru 30 de minute. Când sfecla s-a răcit, o puteți curăța de coajă. Folosiți mănuși, pentru că sfecla pătează mâinile!

Tăiați sfecla felii sau cubulețe pentru a o pune la murat. Curățați hreanul și dați-l pe răzătoarea mică. Puneți toate ingredientele peste sfeclă și amestecați bine. Acoperiți vasul și lăsați-l să stea cel puțin o oră.

Sfecla își va lăsa lichid, pe care îl veți pune în borcane. Puneți bucățile de sfeclă în borcane curate și sterilizate și completați cu lichid până când se umplu borcanele. Închideți ermetic borcanele și puneți-le în cămară sau debara, ferite de soare.

Sfecla la borcan poate fi păstrată peste iarnă.