Sarmale de post în foi de viță cu ciuperci și orez, aromate, sănătoase și, mai ales, de post. Le puteți face pe aragaz, dar sunt mai gustoase la cuptor.

Sarmale de post în foi de viță cu ciuperci și orez

Sărmăluțele cu ciuperci și orez sunt o alegere nemaipomenită în perioada postului. Le puteți face atât în foi de varză murată, cât și în foi de viță de vie sau de ștevie.

Atunci când apare pofta de sarmale în foi de viță, în perioada postului, soluția este foarte simplă. Urmați această rețetă, ce include ingrediente ieftine, ce se găsesc aproape în orice magazin alimentar.

Dincolo de gustul deosebit, avantajul acestui tip de sarmale este că foile de viță sunt mai ușor de modelat și nu se rup ca cele de varză. În unele magazine alimentare sunt puse la vânzare foi de viță congelate sau marinate la borcan, pe care le puteți folosi în această rețetă.

Rețeta de sarmale de post în foi de viță cu ciuperci și orez

Preparare 30 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 40 de foi de viță
  • 200 de grame de orez
  • 200 de grame de ciuperci
  • O ceapă mare
  • Doi morcovi medii
  • O jumătate de cană de supă de legume
  • O rădăcină mică de țelină
  • O legătură de pătrunjel
  • O jumătate de legătură de mărar
  • O cană cu bulion
  • Două foi de dafin
  • Ulei
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Începeți prin a pregăti foile de viță. Umpleți o oală cu apă și cu puțină sare și puneți-o pe aragaz. Atunci când apa începe să fiarbă, scufundați foile de viță în ea. Lăsați-le să fiarbă timp de patru sau cinci minute, după care scoateți-le cu ajutorul unei palete și lăsați-le într-o sită, să se scurgă bine de apă.

Separat, tocați mărunt ceapa, morcovii, rădăcina de țelină și ciupercile. Puneți uleiul la încins într-o cratiță și căliți legumele la foc mic, timp de trei sau patru minute. Adăugați și orezul și lăsați-l la călit pentru două sau trei minute. Turnați cana cu supă vegetală și lăsați umplutura la fiert la foc mic, până când orezul absoarbe tot lichidul. Condimentați cu sare și piper, după gust.

Umpleți foile de viță cu câte o lingură de umplutură. Rulați bine fiecare foaie de viță, îndesând capetele înăuntru. Puneți două sau trei linguri de ulei într-o oală și așezați sarmalele în cerc. Procedați la fel cu următorul strat de sarmale, până când le terminați pe toate.

În cele din urmă, acoperiți bine sarmalele cu apă caldă, adăugați bulionul și foile de dafin și lăsați-le la fiert la foc mic, timp de aproximativ două ore.