Sarmale ardelenești pentru Crăciun

Apare în Carne vita, Carne de porc, Carne tocata

Sarmale ardelenești pentru Crăciun
2 voturi
5 2

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor, mai ales dacă vorbim despre sărbătorile de iarnă. Există multe rețete și feluri de a face sarmale și fiecare gospodină are propriile secrete atunci când vine vorba despre acest preparat.

Dacă nu aveți încă o rețetă de sarmale care să vă placă, vă invităm să le încercați pe cele ardelenești. Se fac dintr-un amestec de carne de porc și vită, iar secretul aromei lor constă în boiaua afumată și slănină. Sarmalele gustoase sunt cele cu un procent corect de grăsime, nu cele fade și uscate. 

Ingrediente

  • 800 g carne tocată de porc
  • 200 g carne tocată de vită
  • 5 felii slănină afumată
  • 2 cepe
  • 2 linguri ulei
  • 100 g orez
  • 300 ml bulion
  • sare
  • piper
  • mărar uscat
  • cimbru
  • 1 lingură boia de ardei
  • varză murată
  • foi de dafin
Timp de preparare: 3 ore
Vezi si:

Mod de preparare

Tocați mărunt ceapa și puneți-o la călit în două linguri de ulei. Adăugați orezul și lăsați pe foc câteva minute. Turnați totul peste carnea tocată. Adăugați sare și piper după gust, mărar, cimbru și boia. Turnați jumătate din bulion și amestecaț bine, folosind mâinile.

Alegeți varza pentru împachetat. Foile mai frumoase le veți folosi la sarmale, iar pe cele mici sau rupte le veți toca și le veți folosi pentru stratul de sus și de jos.

Puneți câte o lingură de amestec de sarmale pe foaia de varză și rulați strâns, având grijă să sigilați capetele, pentru a nu se desface în timpul fierberii.

Așezați un strat de foi de varză pe fundul unui vas. Apoi urmează un strat de sarmale, foi de dafin și crenguțe de mărar. Încă un strat de foi și tot așa până când terminați de așezat sarmalele. Lăsați în mijloc un loc gol, pe care îl veți umple cu șunculița și varză tocată.

La final, amestecați bulionul care v-a rămas cu apă și turnați peste sarmale cât să le acopere. Acoperiți totul cu foi de varză murată.

Puneți pe foc și lăsați să dea în câteva clocote, după care puteți băga sarmalele la cuptor pentru 2 ore - 2 ore și jumătate. Învârtiți sarmalele din când în când pentru a nu se lipi.

Serviți sarmalele cu mămăliguță, ardei iute și smântână. Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Degete De Vrajitoare, O Reteta Perfecta Pentru Seara De Halloween

O reteta perfecta pentru seara de Halloween.

Rosii Cu Parmezan, Garnitura Perfecta Pentru Fripturi

O garnitura perfecta pentru fripturi.

Supa Cheddar Cu Bere Ale - O Supa Ideala Pentru Iubitorii De Bere Si De Cartofi

O supa ideala pentru iubitorii de bere si de cartofi, care contine doar o parte din grasimea retetei traditionale. Pentru un continut scazut de...

Pui Cu Crusta De Parmezan, O Reteta Rapida Pentru O Cina Perfecta!

Iata o alternativa mai sanatoasa la mancarea fast-food.

Cheesecake Cu Baileys Si Ciocolata, Un Desert Extravagant, Pentru Arome De Neuitat

Un desert extravagant, care se serveste a doua zi dupa ce a fost preparat, pentru arome de neuitat.

Gem De Mure, O Reteta Delicioasa Perfecta Pentru Iarna

Ai nevoie de doar trei ingrediente si mai putin de o ora pentru a face un gem delicios.

Cod Cu Sos Curry, O Reteta Cu Arome Proaspete Pentru O Cina Usoara

O reteta cu arome proaspete pentru o cina usoara.

Mud Cake - Un Desert Divin Pentru Fanii Ciocolatei

Daca esti un fan al prajiturilor cu ciocolata, atunci acest desert este tot ce iti trebuie.

Ridichii Murate - Pentru Un Gust Racoritor

Ridichiile murate merg perfect cu pestele si fructele de mare sau intr-un sandwich cu paine proaspata, prosciutto si mozzarella.

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta