Există o mulțime de feluri de a prepara salata de vinete: cu sau fără maioneză, în varianta arăbească, simplă sau cu ceapă etc. Dar ce spuneți de o salată de vinete combinată cu dovlecel?

Încă mai găsim vinete în piață și în grădină, așa că ne mai putem bucura ceva vreme de aroma lor proaspăt coaptă. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una extrem de simplă, fresh, ieftină și delicioasă. Puteți omite maioneza dacă țineți post sau dacă nu vă place. De asemenea, o puteți prepara în orice perioadă a anului, și cu vinete coapte, de la congelator. 

Salată de vinete și dovlecei cu maioneză
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 g vinete coapte, scurse de apă
  • 400 g dovlecei
  • 1 ceapă
  • 150 ml ulei
  • 2 gălbenușuri
  • sare
  • piper
  • zeamă de lămâie

Mod de preparare

Puneți o oală cu apă și sare la fiert. Curățați dovleceii și tăiați-i cubulețe potrivite. Când apa fierbe, puneți dovleceii și lăsați-i să fiarbă 5-6 minute sau până când s-au înmuiat.

Puneți dovleceii la scurs într-o sită, la fel și vinetele coapte și curățate. Lăsați-le să se scurgă bine de apă, pentru că altfel veți avea o salată apoasă.

Între timp, vă puteți ocupa de maioneză. Puneți gălbenușurile într-un bol și începeți să amestecați cu mixerul sau cu o lingură de lemn. Turnați uleiul în fir subțire, până când maioneza ajunge la consistența dorită. Dacă maioneza dă semne că se taie, stropiți cu puțină apă foarte rece.

Pasați dovleceii după ce s-au scurs bine, cu ajutorul unei furculițe sau ustensilă pentru piure. Tocați vinetele cu un cuțit de lemn, pentru a nu își schimba culoarea.

Amestecați vinetele cu dovleceii, asezonați cu sare și piper după gust și adăugați ceapa tocată fin. Puneți maioneza, treptat, pentru că s-ar putea să nu fie nevoie de toată. La final, dregeți salata cu zeamă de lămâie după gust.

Lăsați salata la rece cel puțin o oră înainte de a o servi.

Poftă bună!