Salată de castraveți cu iaurt, de inspirație grecească, cu ceapă roșie marinată, amestecată cu un dressing de iaurt grecesc inspirat din tzatziki. Perfectă pentru mesele de vară.

Salată de castraveți cu iaurt. Se face în 5 minute și este delicios de răcoritoare și aromată

Vara, salatele de legume, care se fac rapid și ușor, sunt ideale pe post de garnitură sau gustare. Vorbim despre salatele simple, făcute din câteva ingrediente, care ne răcoresc și ne hrănesc, în același timp.

Astăzi vă propunem o rețetă extrem de simplă, din castraveți, iaurt și ceapă, o salată care merge la orice preparat: lângă o friptură pe grătar, o tocăniță sau o musaca. Se face în 15 minute și este delicios de răcoritoare și aromată.

Cine nu iubește o salată bună de castraveți cu iaurt? Este proaspătă, gustoasă și nu necesită pre multe ingrediente. Ca să nu mai vorbim despre faptul că este o garnitură perfectă pentru aproape orice masă.

Ce conține salata de castraveți cu iaurt

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente pentru a prepara salata de castraveți cu iaurt:

  • Ceapă roșie
  • Ulei de măsline
  • Oțet de vin roșu
  • Oregano uscat
  • Castraveți 
  • Iaurt grecesc, gras
  • Suc proaspăt de lămâie
  • Usturoi
  • Mărar proaspăt

Cum se prepară dressing-ul de iaurt grecesc, pentru salată

Dressingul de iaurt grecesc este foarte asemănător cu un sos tzatziki tradițional. Cu excepția faptului că nu conține castraveți mărunțiți.

Este pur și simplu iaurt grecesc combinat cu suc de lămâie, usturoi și mărar. Vă recomandăm să folosiți iaurt grecesc integral și mărar proaspăt pentru a obține cea mai bună aromă. Este proaspăt și ușor picant din cauza usturoiului.

Cum se prepară salata de castraveți cu iaurt

Preparare 15 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie tăiată felii subțiri
  • 60 ml de ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 linguriță de oțet de vin roșu
  • 1/2 linguriță de oregano uscat
  • 2-3 castraveți mari, tăiați în felii subțiri
  • 285 grame de iaurt grecesc simplu
  • 1 lingură de suc proaspăt de lămâie
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 2 grame mărar proaspăt tocat, sau după preferințe
  • 1 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Marinați ceapa pentru salată

Într-un bol mic combinați ceapa roșie tăiată felii cu uleiul de măsline, oțetul de vin roșu și oregano. Lăsați ceapa să stea la temperatura camerei în timp ce pregătiți dressingul și restul salatei.

Pregătiți Dressingul

Combinați iaurtul grecesc, sucul de lămâie, usturoiul și mărarul. Asezonați amestecul cu sare și piper, după gust.

Adăugați castraveții

Într-un bol mare de salată, combinați castraveții tăiați felii cu ceapa marinată și dressingul. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine. O puteți servi imediat sau o puteți răci la frigider până la 30 de minute.

Cum păstrați salata de castraveți și iaurt proaspătă și crocantă

O modalitate de a fi sigur că salata de castraveți este crocantă și proaspătă de fiecare dată este să cumpărați cei mai proaspeți castraveți. Căutați castraveți fermi, fără imperfecțiuni sau pete moi. Aceștia ar trebui să fie de culoare verde închis, fără pete galbene.

O altă modalitate de a garanta o salată de castraveți crocantă este să amestecați salata cu dressingul chiar înainte de a o servi. În caz contrar, dacă pregătiți salata cu mult timp înainte, castraveții vor începe să se înmoaie.

În cele din urmă, o tehnică pe care încă nu am încercat-o, dar se pare că dacă sărați castraveții tăiați felii, aceștia rămân crocanți chiar și după adăugarea dressingului.

Ce faci dacă ți-a mai rămas salată

Dacă vă place gustul crocant al castraveților, vă recomandăm să serviți această salată imediat sau la o jumătate de oră de la preparare.

În caz contrar, castraveții vor începe să se înmoaie pe măsură ce își lasă o parte din apă. Puteți păstra salata rămasă în frigider până la 1 zi. Doar că textura nu va fi la fel de crocantă.

Calorii și valori nutriționale

Această rețetă are aproximativ 6 porții. O porție de salată cu castraveți și iaurt are 160 calorii.

  • Calorii

    160kcal

  • Proteine

    6g

  • Carbohidrați

    10g

  • Zaharuri

    5g

  • Colesterol

    6mg

  • Sodiu

    410mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.