Rețetă colivă

Apare în Prajituri de casa, Coliva, Prajituri de post

Rețetă colivă
2 voturi
4 2

Coliva este un preparat românesc, tradițional, care se pregătește, în general, în scop comemorativ, pentru parastase. Explicația este dată de faptul că se prepară din grâu, care este considerat principala sursă de hrană a omului.

Rețeta de colivă este una ușoară și se face foarte simplu. Trebuie să țineți cont de faptul că este nevoie să folosiți de trei ori și jumătate mai multă apă decât arpacaș, pentru că acesta o va absorbi în timpul fierberii. Folosiți nucă din belșug, zahăr vanilat, coajă de lămâie, esențe și orice alte arome vă mai plac pentru un gust deosebit. 

Ingrediente

  • 500 g arpacaș
  • 300 g zahăr
  • 350 g nucă
  • 4 pliculețe zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • zahăr pudră și cacao pentru ornat
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Spălați bine grâul (arpacașul) și puneți-l la fiert în apă rece. La jumătate de kg de arpacaș aveți nevoie de aproximativ 1,75 litri apă. Fierbeți la foc mic, cu un praf de sare, amestecând din când în când, timp de aproximativ o oră sau până când boabele încep să se spargă.

Între timp, tocați mărunt nuca. Păstrați o mână de miez de nucă întreg pentru a orna coliva. Când arpacașul este aproape fiert, adăugați zahărul și amestecați bine, să nu se lipească de vas. Este ideal să aveți un ceaun sau o oală cu fundul dublu.

Când arpacașul este fiert, dați la o parte de pe foc și acoperiți cu un prosop ud. Lăsați să se răcească. În acest fel, coliva nu va face crustă când se va răci. Când arpacașul este răcit complet, încorporați nuca și coaja de lămâie și amestecați bine.

Așezați coliva pe platouri și ornați cu zahăr pudră, cacao și sâmburi de nucă.
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Negresă - rețetă simplă

Prăjiturile cu ciocolată sau pe bază de cacao sunt greu de refuzat, indiferent că vorbim despre o ocazie specială sau nu. Atunci când...

Clătite americane rețetă

Clătitele americane (sau pancakes) sunt un desert delicios, dar pot foarte bine să țină loc de mic dejun. Sunt hrănitoare și gustoase și,...

Tobă de porc - rețetă tradițională

Toba, caltaboșul, lebărul și cârnații sunt printre preparatele tradiționale de Crăciun care nu lipsesc de pe mesele românilor...

Cheesecake rețetă

Cheesecake-ul, acest desert delicios pe bază de cremă de brânză, a devenit popular în toată lumea. Se poate face sub o mulțime de...

Albă ca Zăpada - rețetă

Prăjitura Albă-ca-Zăpada este una dintre cele mai populare și iubite prăjituri din bucătăria românească. Poartă acest nume pentru...

Guacamole - rețetă simplă

Ce poți face atunci când ai 2-3 bucăți de avocado bine coapte? Un delicios sos guacamole, numai bun de servit alături de o porție...

Fasole cu ciolan - rețetă tradițională

Dacă nu mănânci fasole cu ciolan pe 1 Decembrie, nu ești român. Fie că alegi să o prepari acasă sau o mănânci în...

Creme brulee - cea mai simplă rețetă

Un desert cremos și delicios este întotdeauna bine-venit, fie că vorbim despre o după-amiază în familie, o zi de naștere, sau...

Crumble cu mere - cea mai simplă rețetă

Unul dintre cele mai simple deserturi cu mere pe care le puteți face în perioada aceasta este crumble. O prăjitură de inspirație...

Sos de roșii pentru paste - cea mai simplă rețetă

Sosul de roșii este baza pentru cea mai simplă rețetă de paste. O porție de paste cu un sos de roșii bine făcut și cu puțin parmezan ras...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta