Această rețetă de Pui Piri Piri este ușor de preparat la cuptor și este atât de bună! O rețetă cu rădăcini portugheze, foarte aromată și picantă.

Pui Piri-Piri (Rețetă Portugheză)

Pui piri piri portughez făcut în casă

Rețeta noastră este o versiune a acestui preparat pe care îl găsiți în orice locație Nando's!

Dacă nu sunteți familiarizați cu Nando's, acesta este un lanț internațional de restaurante specializate în bucătăria portugheză. Felul lor de mâncare de semnătură este acest pui portughez Piri Piri.

Ce este puiul Piri Piri?

Puiul Piri Piri este o mâncare tradițională portugheză și se prepară din bucăți de pui la grătar, acoperite cu o pastă sau un sos pe bază de chilli. Sosul sau pasta se face cu chilli african Bird's Eye, care este cultivat în tot nordul Africii și în sudul Portugaliei.

Ce gust are puiul Piri Piri

Sosul Piri Piri este puțin picant, puțin dulce, puțin sărat și în general complex. Este ca o mică explozie de arome. Ceea ce face ca acest pui să aibă o aromă specială este arsura de la grătar. Are gustul de pui la grătar - dar mai bun!

Pentru versiunea noastră ușoară, folosim ardei iute roșu, deoarece este mai ușor de găsit pe piața locală. Acești ardei iuți sunt picanți, dar au și un pic de dulceață, ceea ce face ca sosul nostru Piri Piri să fie de top.

Acest pui Piri Piri vă va face, cu siguranță, să vă lingeți degetele.

Ce sunt ardeii Piri Piri

Ardeii Piri Piri sunt ardei africani Bird's Eye, originari din această regiune - au un gust ușor fructat, dar cu siguranță picant. Sunt de 10 ori mai iuți decât ardeii jalapeno!

Sunt folosiți mai ales în marinate, supe și extracte de piper. De obicei, îi puteți găsi online sau în magazinele alimentare de specialitate.

De ce marinăm puiul

Pui piri piri marinat

Totul ține de aromă! Când marinați puiul, toată aroma se infiltrează în întreaga bucată de carne - veți obține o aromă picantă și înțepătoare în fiecare mușcătură. În plus, această marinată face ca acest pui să fie foarte suculent!

Vă recomandăm să marinați carnea peste noapte pentru o aromă maximă, dar dacă nu aveți atât de mult timp la dispoziție, este nevoie de cel puțin 3 ore.

Nu marinați puiul mai mult de 24 de ore pentru că se poate înmuia carnea.

Rețeta de pui Piri Piri

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 20 minute

Ingrediente

  • 4 pulpe întregi de pui, cu piele și os
  • 3 lingurițe de boia dulce afumată
  • 3 lingurițe de sare kosher
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de zahăr granulat
  • 2 lingurițe de chimen măcinat
  • 1 linguriță de frunze de cimbru uscat
  • 6 frunze proaspete de busuioc
  • 8 căței de usturoi
  • 1/2 ceapă albă mare tăiată în bucăți mari
  • 16 grame de frunze de coriandru
  • 3 ardei iuți Bird's Eye uscați și fără tulpină (sau 2-3 ardei iuți roșii)
  • 60 ml de ulei de măsline extravirgin
  • 60 ml de oțet de vin roșu
  • Sucul de la o lămâie
  • 1 lingură de coriandru tocat, pentru garnitură

Mod de preparare

Se prepară marinata

Puneți boia, sarea, piperul, zahărul, chimenul, cimbrul, busuiocul, usturoiul, ceapa, frunzele de coriandru, ardeii iuți, uleiul de măsline, oțetul și sucul de lămâie într-un robot de bucătărie. Amestecați timp de 60 de secunde sau până când obțineți un sos omogen.

Se usucă puiul prin tamponare

Uscați bucățile de pui, folosind un prosop de hârtie și puneți-le în tava de copt.

Marinați puiul

Turnați jumătate din marinată peste carne, asigurându-vă că acoperiți ambele părți ale puiului. Acoperiți cu folie de aluminiu și puneți vasul de copt în frigider. Se lasă puiul la marinat timp de 3 ore sau până la 24 de ore.

Puneți marinata rămasă într-un recipient etanș și păstrați-o în frigider până când sunteți gata să preparați sosul.

Scoateți puiul din frigider și preîncălziți cuptorul

Când sunteți gata să gătiți puiul, scoateți carnea din frigider și îndepărtați folia de aluminiu. Preîncălziți cuptorul la 200°C.

Gătiți puiul

Gătiți puiul descoperit timp de 50 - 60 de minute sau până când temperatura internă ajunge la 74 de grade C. Aveți grijă să introduceți termometrul pentru carne în partea cea mai groasă a puiului.

Pregătiți sosul piri piri

Chiar înainte de a fi gata de servire, faceți sosul. Într-o cratiță, la foc mic, adăugați marinata rămasă. Gătiți, amestecând până când sosul se încălzește bine, aproximativ 2 minute.

Serviți!

Puneți sosul peste pui și decorați cu coriandru sau pătrunjel proaspăt. Serviți cu o garnitură la alegere.

Sfaturi și trucuri pentru prepararea puiului Piri Piri

Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a un pui suculent:

  • Folosim pulpe de pui pentru că nu se usucă la fel de mult ca pieptul. În plus, sunt mai ieftine, deci bugetul este redus.
  • Folosim mănuși sau clești atunci când punem puiul în marinată. Astfel, nu rămân reziduuri de sos pe mâini, care ar putea provoca arsuri dacă atingem fața.

Substituiri de ingrediente

Cea mai bună parte a acestei rețete? Se pretează la câteva schimburi și înlocuiri, dacă este nevoie:

  • Dacă nu aveți la îndemână ardei iute Bird's Eye, este în regulă. Încercați să folosiți alți ardei iuți, cum ar fi chilli thailandez, ardei serrano sau habaneros.
  • Acest pui este picant, dar puteți omite 1-2 ardei pentru mai puțină iuțeală dacă familia dvs. nu este prea pasionată de condimente.
  • Dacă nu aveți la îndemână oțet de vin roșu, puteți folosi oțet alb și tot veți obține acel gust picant.

Cum se păstrează și se reîncălzesc resturile de pui piri piri

Această mâncare de pui poate fi păstrată într-un recipient etanș în frigider timp de aproximativ 3 zile. Pentru a reîncălzi puiul piri piri, vă recomandăm să folosiți cuptorul, la foc mic. Acest lucru îl poate usca puțin - așa că vă sugerăm să adăugați mai mult sos.