Rețeta de pui mănăstiresc este una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le puteți face cu carne de pui. Combinația de pui cu smântână, la cuptor, aromat cu usturoi și afumătură este extrem de gustoasă și sățioasă. 

Puiul mănăstiresc se potrivește foarte bine cu mămăliguță sau cartofi, dar poate fi servit și simplu. Se face ușor, iar la final se rumenește puțin la cuptor, cât să se îngroașe sosul și carnea să capete crustă crocantă. 

Pentru această rețetă puteți folosi pui cumpărat sau pui de țară și puteți adapta cantitățile în funcție de cât de mult vreți să vă iasă. Puteți pune tot puiul sau jumătate, caz în care veți înjumătăți cantitățile și pentru celelalte ingrediente.

Pui mănăstiresc cu afumătură și smântână
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1 pui
  • 400 g ciuperci Champignon
  • 2 cepe
  • 2 ouă
  • 150 g afumătură
  • 400 g smântână grasă
  • 3-4 linguri ulei
  • 2 căței de usturoi
  • cimbru
  • pătrunjel proaspăt
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță paprika

Mod de preparare

Puneți puțin ulei într-o tigaie și prăjiți bucățile de pui pe toate părțile, cât să capete o crustă rumenă. Puneți 500 ml apă fierbinte pentru bucățile de pui, adăugați condimentele și lăsați să fiarbă cu capacul pus pentru o jumătate de oră.

După ce puiul a fiert pe jumătate, opriți focul și vă ocupați de sos. Puneți într-o tigaie puțin ulei, ceapa tocată și afumătura tăiată cubulețe și căliți la foc mediu pentru 5 minute. Adăugați usturoiul zdrobit și ciupercile tăiate felii. Când s-au călit și ciupercile, opriți focul.

Într-un bol, amestecați smântâna cu ouăle și amestecați bine. Acesta va fi sosul pentru pui.

Într-o tavă pentru cuptor, puneți bucățile de pui, amestecul de ceapă, ciuperci și afumătură. Amestecați sosul rămas cu amestecul de smântână și ouă și turnați totul deasupra.

Dați la cuptor pentru o jumătate de oră, până când puiul s-a rumenit și sosul s-a îngroșat.

Presărați pătrunjel proaspăt tocat și serviți cu mămăliguță sau cu cartofi.

Poftă bună!