Puiul în crustă de sare este unul dintre cele mai gustoase moduri în care puteți găti carnea de pui. Se face la cuptor, iar puiul va rămâne fraged și aromat, nu se va usca deloc, pentru că va fi ”protejat” de crusta de sare. 

Nu vă faceți griji, carnea nu va fi excesiv de sărată, pentru că își va trage din sare doar atât cât este necesar. Puiul copt în sare, la fel ca peștele copt în sare, este o rețetă de inspirație asiatică și are o poveste cel puțin interesantă.

Se spune că un negustor de sare a primit în dar un pui de la un client. Pentru că nu știa ce să facă cu el și avea drum lung până acasă, s-a gândit să îl acopere cu sare, pentru a conserva bine carnea și a nu se strica. 

Pe drum însă, nu a rezistat și a gătit puiul pe jar, în sare, exact cum era. A fost atât de gustos, încât atunci când a ajuns acasă, i-a povestit și soției despre rețeta pe care tocmai o inventase și a învățat-o și pe ea să o facă.

Nu știm dacă este adevărat sau e doar o legendă, cert e că rețeta de pui copt în sare a făcut înconjurul lumii și cunoaște acum o mulțime de variațiuni, de la cele mai simple până la unele complicate. 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de foarte multă sare - în jur de 1,5 kg, în funcție de mărimea puiului și a vasului. Este bine să fie sare grunjoasă, nu sare fină, astfel încât carnea de pui să nu absoarbă foarte multă.
 

Pui în crustă de sare - cel mai gustos mod de a găti puiul
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 1 pui întreg, de dimensiune medie
  • 1,5 kg sare
  • 6 albușuri de ou (opțional, puteți folosi și apă)
  • piper
  • 1 căpățână usturoi
  • 2-3 crenguțe rozmarin
  • 1 lămâie

Mod de preparare

Spălați bine puiul și curățați-l. Într-un vas încăpător, amestecați sarea cu albușurile de ou crude sau cu apă, până când obțineți o pastă. Aceasta va fi crusta pentru carnea de pui.

Ștergeți puiul cu prosoape de bucătărie și asezonați-l cu piper. Puneți usturoiul întreg, lămâia și rozmarinul în interiorul puiului, pentru aromă.

Puneți sare într-o tavă, astfel încât baza să fie acoperită. Puneți puiul pe patul de sare și începeți să-l îmbrăcați în sare cu restul de amestec. Distribuiți sarea omogen, astfel încât puiul să fie complet acoperit.

Dați la cuptor, la foc mic, pentru cel puțin două ore, în funcție de cât de mare este puiul. La final, sarea va fi ca o crustă peste carnea de pui. Îndepărtați-o ușor, cu ajutorul unui cuțit.

Puiul în crustă de sare este gata. Îl puteți servi cu cartofi, mămăliguță sau legume.

Poftă bună!