Rețeta de pui cacciatore, sau pui în stil vânătoresc, este una de inspirație italiană, care a devenit faimoasă în toată lumea. Există mai multe moduri de a o prepara, care diferă de la o zonă la alta și de la o bucătărie la alta, dar rețeta originală, cea italiană, rămâne cea mai populară. Rețeta de pui cacciatore se face din carne de pui, cu multe legume și sos de roșii. Este delicioasă și poate fi servită cu pâine proaspătă sau mămăliguță, pentru că sosul este nemaipomenit de bun și nu te vei putea abține să înmoi cu pâine în el! La început, în loc de carne de pui se folosea carne de iepure și era rețeta tradițională a vânătorului. Între timp, rețeta cu pui a devenit mai populară, dar și-a păstrat numele - ”cacciatore” (vânătoresc).

Pui cacciatore (vânătoresc) - rețeta originală
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg carne de pui (pulpe și piept)
  • 500 ml stock (supă de pui)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 2 ardei grași (de culori diferite)
  • 250 g ciuperci
  • 1/2 pahar de vin alb
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 cutie pulpă de roșii
  • 1 mănă de măsline kalamata (sau verzi)
  • ierburi aromatice (cimbru, oregano, rozmarin, busuioc - o linguriță din fiecare)
  • 2-3 linguri de ulei sau unt
  • 1 legătură de pătrunjel (opțional)
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Într-o cratiță încăpătoare, puneți uleiul/ untul și bucățile de carne de pui, asezonate cu sare și piper. Puneți-le pe foc și rumeniți-le timp de câteva minute, pe toate părțile.

Scoateți bucățile de pui după ce s-au rumenit și, în aceeași cratiță/ tigaie, puneți legumele: ceapa, morcovul, ciupercile, ardeiul, tăiate julien. Asezonați cu sare și piper și lăsați legumele să se călească.

Adăugați usturoiul și ierburile aromatice, amestecați, apoi adăugați și pulpa de roșii. După ce sosul a fiert câteva minute, puneți deasupra bucățile de pui, supa se pui și vinul, până ce carnea este acoperită de lichid.

Mai departe aveți două opțiuni: fie lăsați să fiarbă tot pe foc, acoperit cu un capac și amestecând din când în când, până când carnea este fragedă. Fie puneți tocănița la cuptor, fără capac, având grijă să întoarceți bucățile de pui din sfert în sfert de oră.

Când este aproape gata, puteți adăuga măslinele kalamata, amestecați și mai lăsați câteva minute. După ce ați oprit focul, puteți adăuga pătrunjel proaspăt, tocat.

Puiul cacciatore se poate servi ca atare, sau alături de mămăliguță, piure de cartofi sau orez. Poftă bună!