Prăjitura Televizor (Budapesta)

Apare în Prajituri cu crema, Prajituri de casa, Prajituri

Prăjitura Televizor (Budapesta)
93 voturi
4 93

Prăjitura Televizor, sau prăjitura Budapesta, așa cum mai este numită, este un desert pe care mulți dintre noi îl știm din copilărie. O prăjitură clasică, elaborată, pe care o pregăteau mamele și bunicile noastre pentru ocazii speciale. 

Gustul desertului din copilărie poate fi obținut și în zilele noastre, dacă aveți răbdare și timp pentru a vă dedica acestei prăjituri. Necesită o grijă aparte, și asta pentru că are două tipuri de blat, cremă, glazură și sirop, iar prepararea ei e posibil să li se pară anevoioasă unora.  

Ingrediente

  • Foi de cacao:
  • 300 g făină
  • 100 g zahăr
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 5 linguri lapte
  • 1 lingură cacao
  • 1 lingură amoniac
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • Blatul pandișpan:
  • 200 g făină
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 8 linguri apă
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • Crema albă:
  • 1 ou
  • 200 g unt
  • 200 g zahăr
  • 4 lingurițe făină
  • 350 ml lapte
  • coaja de la o lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • Glazură:
  • 120 g zahăr
  • 2 linguri apă
  • 20 g cacao
  • 50 g unt
  • Sirop:
  • 5 linguri zahăr
  • 300 ml apă
  • 2 linguri rom (sau esență)
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Pentru foile de cacao, amestecați untul la temperatura camerei cu zahăr. Adăugați oul bătut și laptele și omogenizați bine. Stingeți amoniacul cu zeama de lămâie și turnați peste cremă. Încorporați făina și cacaoa și amestecați bine totul. Lăsați aluatul să stea 15 minute.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Împărțiți aluatul în două și întindeți două foi subțiri. Coaceți fiecare foaie în tavă sau pe dosul ei, circa 10 minute. Foile sunt subțiri și se vor coace foarte repede.

Mai departe ne vom ocupa de pandișpan. Separați ouăle și bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Amestecați gălbenușurile cu zahărul și apa călduță. Turnați peste spuma de albuș și încorporați. Adăugați făina și praful de copt și amestecați de jos în sus cu o spatulă sau un tel.

Turnați blatul în tavă și dați la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când blatul trece testul cu scobitoarea.

Pentru cremă, amestecați bine oul cu zahărul. Adăugați coaja de lămâie și zeama și omogenizați. Încorporați făina și, între timp, puneți laptele pe foc. Când ajunge la punctul de fierbere, opriți focul și turnați laptele, treptat, în cremă. Amestecați cu un tel și puneți amestecul pe foc, până când crema s-a îngroșat. Lăsați crema să se răcească, după care încorporați untul cu ajutorul mixerului.

Pentru glazură, puneți apa și zahărul pe foc și fierbeți 5 minute după ce zahărul s-a topit. Lăsați să se răcorească și adăugați romul.

Pentru glazură, puneți toate ingredientele într-un vas pe foc. Amestecați până când s-au topit și s-au omogenizat. Tot ce mai aveți de făcut este să montați prăjitura.

Puneți o foaie de cacao și însiropați-o. Adăugați jumătate din cremă și întindeți-o bine. Adăugați blatul de pandișpan, sirop, după care și cealaltă jumătate de cremă, pe care o întindeți. Urmează ultima foaie de cacao, după care glazură.

Lăsați prăjitura la rece pentru ca foile să se înmoaie și glazura să se întărească.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Prăjitura Boema - rețetă de cofetărie

Există deserturi care nu se vor demoda niciodată și care își vor păstra farmecul indiferent de epocă. Iar prăjiturile de cofetărie,...

Prăjitura îngerilor - cel mai delicat desert

Care credeți că ar fi desertul preferat al îngerilor, dacă ar avea unul? Cu siguranță printre preferințele lor s-ar număra și...

Ciocolată de casă - prăjitura care îți amintește de gustul copilăriei

Atunci când vine vorba despre ciocolată , majoritatea dintre noi înghițim în sec și ne fuge imediat gândul la desertul...

Vasilopita, prăjitura care vă aduce noroc de Anul Nou

O rețetă grecească ce nu trebuie să lipsească de pe masă la începutul anului. Se prepară foarte simplu și este extraordinar de gustoasă!

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta