Descoperiți rețeta de prăjitură Televizor sau Budapesta, un desert iconic românesc din perioada comunistă. Blaturi de cacao, pandișpan aerat, cremă de lămâie și glazură de cacao, toate îmbibate într-un sirop aromat de rom.

Prăjitura Televizor (Budapesta)

Prăjitura Televizor, sau prăjitura Budapesta, așa cum mai este numită, este un desert pe care mulți dintre noi îl știm din copilărie. O prăjitură clasică, elaborată, pe care o pregăteau mamele și bunicile noastre pentru ocazii speciale.

Cu straturile sale succinte de pandișpan, foi de cacao și cremă de lămâie, acoperite cu glazură de ciocolată și îmbăiate într-un sirop parfumat cu rom, această prăjitură va atrage cu siguranță toate privirile.

Deși procesul de preparare poate părea complex la prima vedere, aceasta este de fapt o rețetă destul de simplă. Gustul desertului din copilărie poate fi obținut și în zilele noastre, dacă aveți răbdare și timp pentru a vă dedica acestei prăjituri.

Rețeta de prăjitură Televizor

Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

Foi de cacao:

  • 300 g făină
  • 100 g zahăr
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 5 linguri lapte
  • 1 lingură cacao
  • 1 lingură amoniac
  • 1 lingură zeamă de lămâie

Blatul pandișpan:

  • 200 g făină
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 8 linguri apă
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare

Crema albă:

  • 1 ou
  • 200 g unt
  • 200 g zahăr
  • 4 lingurițe făină
  • 350 ml lapte
  • coaja de la o lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie

Glazură:

  • 120 g zahăr
  • 2 linguri apă
  • 20 g cacao
  • 50 g unt

Sirop:

  • 5 linguri zahăr
  • 300 ml apă
  • 2 linguri rom (sau esență)

Mod de preparare

Pentru foile de cacao, amestecați untul la temperatura camerei cu zahăr. Adăugați oul bătut și laptele și omogenizați bine. Stingeți amoniacul cu zeama de lămâie și turnați peste cremă. Încorporați făina și cacaoa și amestecați bine totul. Lăsați aluatul să stea 15 minute.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Împărțiți aluatul în două și întindeți două foi subțiri. Coaceți fiecare foaie în tavă sau pe dosul ei, circa 10 minute. Foile sunt subțiri și se vor coace foarte repede.

Mai departe ne vom ocupa de pandișpan. Separați ouăle și bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Amestecați gălbenușurile cu zahărul și apa călduță. Turnați peste spuma de albuș și încorporați. Adăugați făina și praful de copt și amestecați de jos în sus cu o spatulă sau un tel.

Turnați blatul în tavă și dați la cuptor pentru 25-30 de minute sau până când blatul trece testul cu scobitoarea.

Pentru cremă, amestecați bine oul cu zahărul. Adăugați coaja de lămâie și zeama și omogenizați. Încorporați făina și, între timp, puneți laptele pe foc. Când ajunge la punctul de fierbere, opriți focul și turnați laptele, treptat, în cremă. Amestecați cu un tel și puneți amestecul pe foc, până când crema s-a îngroșat. Lăsați crema să se răcească, după care încorporați untul cu ajutorul mixerului.

Pentru glazură, puneți apa și zahărul pe foc și fierbeți 5 minute după ce zahărul s-a topit. Lăsați să se răcorească și adăugați romul.

Pentru glazură, puneți toate ingredientele într-un vas pe foc. Amestecați până când s-au topit și s-au omogenizat. Tot ce mai aveți de făcut este să montați prăjitura.

Puneți o foaie de cacao și însiropați-o. Adăugați jumătate din cremă și întindeți-o bine. Adăugați blatul de pandișpan, sirop, după care și cealaltă jumătate de cremă, pe care o întindeți. Urmează ultima foaie de cacao, după care glazură.

Lăsați prăjitura la rece pentru ca foile să se înmoaie și glazura să se întărească.

Poftă bună!

Sfaturi si trucuri utile

Amoniacul: Acest ingredient este folosit în multe rețete tradiționale românești pentru a da blaturilor o textură aerată. Dacă nu aveți amoniac, puteți înlocui cu bicarbonat de sodiu în aceeași cantitate. Nu uitați să-l stingeti cu zeamă de lămâie sau oțet.

Făina: Asigurați-vă că făina este bine cernută înainte de a fi adăugată la aluat. Acest lucru va preveni formarea de cocoloașe și va face aluatul mai ușor de lucrat.

Untul: Pentru cel mai bun gust, utilizați unt de calitate. Untul ar trebui să fie la temperatura camerei atunci când îl folosiți, pentru a se amesteca mai ușor cu celelalte ingrediente.

Bătutul ouălor: Atunci când bateți ouăle pentru blatul de pandișpan, asigurați-vă că le bateți suficient de mult. Acestea ar trebui să fie spumoase și să și dubleze volumul, deoarece acest proces va ajuta la crearea unei texturi aerate.

Coacerea: Este foarte important să preîncălziți cuptorul la temperatura corectă înainte de a coace prăjitura. Coacerea la o temperatură constantă va face ca prăjitura să se coacă uniform.

Siropul: Asigurați-vă că prăjitura este răcită înainte de a turna siropul. Astfel, acesta se va infiltra mai bine în straturile de pandișpan și blat de cacao.

Răbdare: Lasă prăjitura la frigider pentru câteva ore sau peste noapte înainte de a o tăia. Acest lucru va permite siropului să se infiltreze în toată prăjitura și îi va intensifica aromele.

Decorarea: Poți să decorezi prăjitura cu nuci, ciocolată rasă sau fructe confiate pentru un plus de culoare și textură.

Păstrarea: Această prăjitură se păstrează bine în frigider și poate fi savurată chiar și la câteva zile după preparare. Asigurați-vă că o înveliți bine sau o păstrați într-un recipient etanș pentru a preveni uscarea ei.

Indiferent dacă doriți să retrăiți amintirile copilăriei sau pur și simplu să încercați ceva nou și delicios, prăjitura Televizor este cu siguranță un desert care nu dezamăgește.