Fructele de pădure sunt o sursă excelentă de vitamine și antioxidanți, iar acum este sezonul lor. Le puteți integra în deserturi, le puteți transforma în dulceață sau vă puteți bucura de aroma lor, simple. 

Rețeta pe care v-o propunem astăzi este o prăjitură foarte arătoasă, datorită contrastului: blatul gălbui, crema albă și topping-ul de afine, violet, arată extrem de apetisant puse împreună. Este un desert deloc pretențios, nu foarte dulce, ideal pentru orice ocazie. 
 

Prăjitură cu cremă de lămâie și afine
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

Pentru blat: 5 ouă 5 linguri de zahăr 5 linguri ulei 5 linguri făină 1 plic zahăr vanilat 1 linguriță praf de copt un praf de sare Pentru topping: 350 g afine zeama de la 1/2 lămâie 1 lingură zahăr 1/2 cană frișcă lichidă Pentru cremă: 200 g unt 200 g cremă de brânză 250 g zahăr pudră zeama de la o lămâie 1 linguriță extract de vanilie afine pentru decor

Mod de preparare

Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile cu un praf de sare, la viteza maximă a mixerului.

Când se formează o spumă, începeți să adăugați zahărul și mixați până când albușurile devin o spumă tare și lucioasă. Frecați gălbenușurile cu uleiul, până când se omogenizează și se deschid puțin la culoare. Turnați peste spuma de albuș, mixând la viteză mică.

Amestecați făina cu praful de copt. Începeți să încorporați făina cu ajutorul unui tel sau al unei spatule. Turnați blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați în cuptorul preîncălzit, la 175 de grade, pentru 30-35 de minute.

Pentru a prepara toppingul, pasați afinele cu ajutorul unui blender vertical. Puneți piureul de afine împreună cu zahărul și zeama de lămâie într-un vas pe foc. Lăsați să fiarbă 5-7 minute, amestecând, sau până când capătă o textură gelatinoasă.

Când toppingul s-a răcit, turnați frișca lichidă peste el și amestecați.

Între timp, vă puteți ocupa de cremă. Puneți untul la temperatura camerei și brânza într-un bol și mixați bine. Adăugați zahărul pudră, zeama de lămâie și vanilia și mixați până când ați încorporat toate ingredientele.

Când blatul s-a răcit, faceți niște găuri în el cu coada unei linguri de lemn. Turnați toppingul de afine peste blat, astfel încât să pătrundă și în acele orificii pe care le-ați făcut.

Întindeți crema deasupra, în strat uniform. Decorați cu afine proaspete și dați la rece pentru cel puțin două ore înainte de a servi.

Poftă bună!