Pommes Aligot - cea mai tare combinație între piure de cartofi și brânză

Apare în Mancaruri cu cartofi, Mancaruri

Pommes Aligot - cea mai tare combinație între piure de cartofi și brânză
4 voturi
5 4

Pommes Aligot, sau cel mai apetisant mod de a găti piureul. Francezii au avut ideea de a pune în aceeași combinație piureul de cartofi și brânzeturile, iar rezultatul e fabulos. Pommes Aligot, sau acel piure gumat și elastic pe care îl vedem peste tot pe rețelele de socializate în ultima vreme, este rețeta pe care trebuie să o încerci, dacă ești fan brânză și dacă te-ai plictisit de piureul de cartofi banal. 

Așa cum spuneam, rețeta este una de inspirație franțuzeasă și, în varianta originală, se face cu brânză Tomme de Laguiole sau Tomme d'Auvergne, tipuri de brânză specifice sudului Franței și care nu prea se găsesc în alte părți.

Dar cum rețeta a devenit internațională și a făcut înconjurul lumii, bucătarii au adaptat-o și se poate face cu orice brânză cremoasă, dar ideală este o combinație de Gruyere cu mozarella.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi pentru piure
  • 100 g unt
  • 180 ml smântână de gătit
  • 250 g brânză Gruyere
  • 150 g mozarella
  • sare
  • piper
Timp de preparare: 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Curățați cartofii și tăiați-i cubulețe. Puneți-i la fiert în apă cu sare, pentru aproximativ 15 minute, de când încep să fiarbă, sau până când intră furculița cu ușurință în ei.

Scurgeți apa și lăsați cartofii deoparte câteva minute. Zdrobiți cartofii cu un dispozitiv manual sau cu un robot de bucătărie. Topiți untul și adăugați smântâna lichidă. Când încep să fiarbă, puneți piureul de cartofi peste și amestecați bine.

Trebuie să lucrați repede, pentru ca totul să se mențină fierbinte. Adăugați brânza Gruyere și mozarella date pe răzătoare. Amestecați bine cu o lingură de lemn sau o spatulă, până când brânza s-a topit și s-a încorporat.

Procesul necesită puțină răbdare și efort, pentru că brânza trebuie să se încorporeze complet în cartofi. La final, amestecul trebuie să fie cremos, gumat și elastic, cu textură de caramele.

Condimentați cu sare și piper și serviți cald.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Negresa Cu Cartofi Dulci Si Cioolata Neagra

Legume in desert? Aceasta combinatie te va uimi!

Carnati Cu Mere Si Cartofi La Cuptor

Acest fel de mancare este perfect pentru sezonul rece.

Piure De Cartofi Cu Usturoi

Aroma de usturoi se potriveste perfect cu un piure cremos.

Tocanita De Miel Cu Cartofi Si Rozmarin

O reteta plina de savoare, potrivita pentru noptile de toamna.

Paste Cu Cartofi Si Ardei Gras

Un mod inedit de a gati pastele.

Piure De Conopida

Un preparat simplu, atunci cand vrei o garnitura speciala pentru o friptura.

Vita Cu Broccoli Si Cartofi La Cuptor

O reteta simpla si gustoasa pentru un pranz in familie.

Placinta Ciobanului, Un Preparat Clasic Englezesc, Cu Carne De Miel Si Cartofi

Un preparat clasic englezesc, cu carne de miel si cartofi.

Cartofi Cu Sparanghel Si Bacon

O reteta delicioasa care poate inlocui o masa de pranz. Foloseste o alta leguma in loc de sparanghel, cum ar fi broccoli, daca preferi.

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta