Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Apare în Prajituri de casa, Prajituri, Dulciuri

Plăcintă cu brânză dulce și stafide
5 voturi
5 5

Prăjitura cu brânză dulce și stafide este unul dintre cele mai vechi deserturi din bucătăria românească. Este delicioasă, se poate face în mai multe feluri și adapta în funcție de zona geografică, în funcție de preferințe și de ce ingrediente aveți la îndemână.

Se poate face și cu aluat congelat, dar cel mai bine iese cu aluat proaspăt frământat de voi. Unii o numesc plăcintă, alții prăjitură. Cert este că e foarte gustoasă, nu e greu de făcut și este un desert tradițional și sănătos, de care se poate bucura toată familia. 
 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 400 g făină
  • 250 g unt
  • 2 gălbenușuri
  • 130 g zahăr
  • 150 g smântână
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg brânză de vaci
  • 1-2 ouă
  • 200 g zahăr
  • 2 albușuri
  • 150 g griș
  • 150 g stafide
  • coaja de la o lămâie
Timp de preparare: 1 ora si 30 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți untul la temperatura camerei într-un bol și mixați cu coaja de lămâie, zahărul, zahărul vanilat, până când obțineți o cremă și zahărul s-a dizolvat.

Încorporați cele 2 gălbenușuri în amestec, după care opriți mixerul. Încorporați făina treptat, cu ajutorul unei spatule sau al unui tel. Adăugați smântâna și frământați puțin aluatul.

Dați aluatul acoperit la frigider și lăsați o oră, timp în care vă veți ocupa de umplutură.

Scurgeți bine brânza de zer și puneți-o într-un bol. Adăugați zahărul, coaja de lămâie și oul și amestecați bine. Puneți stafidele într-un bol cu apă.

Separat, bateți albușurile cu mixerul și un praf de sare. Încoporați spuma în amestecul de brânză, apoi puneți și stafidele. La final, puneți grișul și amestecați bine. Acesta are rolul de a lega compoziția și de a o strânge în timpul coacerii, astfel încât să nu curgă.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Împărțiți aluatul în 2 părți egale și întindeți 2 foi, de dimensiunea tăvii în care veți face prăjitura.

Tapetați tava cu hârtie de copt, după care puneți una dintre foi. Turnați amestecul de brânză peste foaie și nivelați bine. Puneți și cealaltă foaie de aluat peste prăjitură și înțepați cu o furculiță.

Dați la cuptor pentru 50-55 de minute sau până când prăjitura s-a rumenit frumos.

Serviți după ce s-a răcit, cu zahăr pudră deasupra.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta