Piftie din picioare de porc

Apare în Carne de porc, Mancaruri cu carne, Mancaruri

Piftie din picioare de porc
4 voturi
3 4

Piftia, sau răcitura, așa cum este numită în Ardeal și alte zone ale țării, este un preparat tradițional tipic pentru sărbătorile de iarnă. Piftia făcută din carne de porc și șorici nu lipsește de pe masa de Crăciun. 

Sigur că puteți face piftie și din altfel de carne, dar rețeta clasică este cea cu picioare de porc. Trebuie să aveți în vedere că dacă alegeți o carne slabă, de pasăre, trebuie să folosiți gelatină pentru că există riscul ca piftia să nu se închege. 

Ingrediente

  • 2 picioare de porc
  • șorici
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • usturoi
Timp de preparare: 3 ore
Vezi si:

Mod de preparare

Spălați bine și porționați carnea de porc. Puteți pune și carne de curcan și să faceți o piftie mixtă. Dar carnea și șoriciul de porc sunt indispensabile. Ele vor ajuta piftia să se închege, datorită conținutului mare de colagen. Dacă nu folosiți carne de porc, va fi nevoie de gelatină pentru a lega piftia.

Puneți carnea la fiert în apă într-un vas mare. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Puneți foi de dafin, piper și sare după gust.

Lăsați să fiarbă la foc mic până când carnea este fiartă bine și zeama a scăzut considerabil. Pentru a testa, puneți câteva picături de zeamă în palmă și, dacă este lipicioasă, piftia este gata.

Adăugați usturoiul zdrobit și opriți focul. Strecurați bine zeama, pentru a obține o piftie limpede. Așezați carnea în boluri sau caserole. Turnați zeama peste ea. Lăsați să se răcească, după care puteți da piftia la frigider sau chiar afară, dacă este destul de frig. Piftia se va închega și va fi numai bună de mâncat în câteva ore sau, cel mai sigur, peste noapte.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

Medalion De Porc Cu Chilli, Lamaie Si Smantana

Un preparat perfect pentru un pranz in familie.

Porc Cu Tarhon

E gata in 20 de minute si nu contine foarte multe calorii.

Cotlete De Porc Cu Sos Tonkatsu

O reteta clasica japoneza, care merge perfect langa o salata de ridichii.

Cotlet De Porc Cu Sirop De Artar Si Mustar

Desi nu pare, aceasta reteta este foarte usor de facut si este delicioasa.

Porc Cu Sos Remoulade De Telina

Un preparat care este gata in numai 30 de minute.

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta