Învață cum să prepari o piftie autentică doar din picioare de porc. Urmează această rețetă tradițională pentru un preparat gelatinos, aromat și perfect pentru sărbători.

Piftie din picioare de porc

Piftia sau răcitura, așa cum este numită în Ardeal și alte zone ale țării, este un preparat culinar tradițional, care se prepară din carne, oase și cartilaje de porc, fierte timp îndelungat într-o zeamă cu usturoi, care, după răcire, se încheagă și devine gelatinoasă.

Sigur că puteți face piftie și din altfel de carne, dar rețeta clasică este cea cu picioare de porc. Ce o face specială este că, folosind doar picioarele porcului, obțineți o piftie mai limpede și mai deschisă la culoare. Pentru a pregăti piftia din picioare de porc, alegeți cu un picior cu puțină grăsime și de culoare deschisă, pentru a obține o carne deschisă la culoare în farfurie.

Se servește rece, cu hrean ras sau cu sfeclă roșie murată.

Rețeta de piftie din picioare de porc

Ingrediente

  • picioare de porc (aproximativ 2.5 kg)
  • sare, după gust
  • boabe de piper
  • foi de dafin
  • usturoi

Mod de preparare

Spălați piciorul în mai multe ape, curățându-l bine cu un cuțit, și lăsați-l la înmuiat în apă rece în frigider pentru minim 6 ore, pentru a elimina sângele.

După înmuiere, clătiți din nou carnea și puneți-o la fiert într-un vas adânc, cu apă suficientă pentru a acoperi carnea cu aproximativ 3 cm. Pe măsură ce apa începe să se încălzească, îndepărtați spuma care se formează la suprafață, păstrând focul la intensitate medie.

Odată ce spuma densă a fost îndepărtată, adăugați sare și condimente, și reduceți focul la minim. Lăsați piftia să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 4 - 5 ore, până când observați o peliculă uscată de grăsime la suprafață, semn că piftia va gelifica bine.

După fierbere, lăsați piftia să se răcească, îndepărtați pelicula uscată și scoateți carnea într-un vas curat. În lichidul rămas, adăugați usturoi strivit și verificați dacă mai este nevoie de sare. Lăsați amestecul pentru 10 minute, apoi strecurați lichidul printr-un tifon împăturit de 3-4 ori, repetând procedura de 3 ori pentru a elimina grăsimea.

Așezați carnea în boluri sau caserole. Turnați zeama peste ea. Lăsați să se răcească, după care puteți da piftia la frigider sau chiar afară, dacă este destul de frig. Piftia se va închega și va fi numai bună de mâncat în câteva ore sau, cel mai sigur, peste noapte.

Poftă bună!