Ciupercile sunt una dintre cele mai apreciate legume. Sunt gustoase, sățioase, conțin o mulțime de substanțe nutritive, sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și pot fi gătite în atât de multe feluri, încât nu ai cum să te plictisești de gustul lor. Unde mai pui că există o mare varietate de ciuperci, pentru toate gusturile și toate buzunarele: de la banalele champignon și ciupercile de pădure, până la cele mai sofisticate, cum ar fi trufele. 

Astăzi vă propunem să încercați un pate de ciuperci, simplu și delicios, cremos, datorită combinației cu ricotta. Se face ușor, poate fi păstrat în frigider câteva zile și îl puteți prepara din orice fel de ciuperci vă plac. Aveți grijă doar să fie ciuperci dintr-o sursă sigură, nu culese din pădure sau de pe marginea drumului, sau a căror proveniență nu o cunoașteți. Pot fi periculoase pentru sănătate și, în unele cazuri, chiar fatale. 

Pate de ciuperci cu ricotta
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 100 g unt
  • 500 g ciuperci
  • 1 ceapă
  • sare
  • piper
  • 1 cățel de usturoi
  • 250 g ricotta sau cremă de brânză

Mod de preparare

Curățați și tocați ciupercile. Puteți folosi orice fel de ciuperci, cu cât mai cărnoase și mai aromate, cu atât pateul va ieși mai gustos.

Tocați ciupercile cubulețe, tocați ceapa și usturoiul mărunt. Puneți untul într-un vas pe foc. Când acesta s-a topit, adăugați ceapa, usturoiul și ciupercile și căliți totul. Asezonați cu sare și piper. Ciupercile își vor lăsa apă în contact cu sarea și cu căldura. Amestecați și lăsați pe foc până când apa s-a evaporat, iar legumele s-au călit.

După ce amestecul s-a răcit puțin, scurgeți excesul de unt și apă care a mai rămas. Compoziția trebuie să fie cât mai uscată, pentru ca pateul să aibă textura corectă.

Puneți ciupercile și brânza ricotta (sau crema de brânză) într-un robot de bucătărie și mixați bine totul, până când compoziția capătă un aspect cremos și omogen.

Mai adăugați sare și piper după gust, dacă mai este nevoie.

Pateu de ciuperci cu ricotta este gata, îl puteți păstra la frigider, într-un borcan închis ermetic, până la o săptămână.

Poftă bună!