Crustă crocantă şi cremă delicioasă, într-un desert uşor, dar sofisticat.

Pastéis de nata - tarte portugheze cu cremă
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • unt
  • 500ml lapte
  • 1 lămâie - coaja rasa
  • 1 scorțișoară
  • 70g făină
  • 485g zahăr
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 640g foietaj

Mod de preparare

1. Se unge o tavă de brioșe cu unt, apoi se răceşte în frigider. Se pune laptele într-o cratiţă, cu coaja lămâie și scorțișoară. Se încălzeşte puțin, se lasă să se răcească puțin, apoi se strecoară. Se combină o treime din lapte cu făină într-un castron mic pentru a forma o pastă subțire. Se încălzește laptele rămas până la fierbere, apoi se adaugă pasta de făină și se fierbe, amestecându-se constant cu un tel, timp de 2-3 minute, până se îngroaşă.

2. Se pune zahărul într-o cratiţă cu 200ml de apă. Se încălzește ușor pentru a topi zahărul, apoi se fierbe timp de 4-5 minute. Se încorporează treptat în amestecul de lapte pentru a obține un lichid alb cu o grosime similară cu smântâna.

3. Se amestecă gălbenușurile de ou într-un castron mare și se încorporează în amestecul de lapte, amestecând tot timpul. Se lasă deoparte, acoperit cu folie alimentară.

4. Se încălzeşte cuptorul la 250C. Se rulează aluatul şi se decupează discuri, apoi se pune câte un disc în fiecare formă de brioşă unsă. Se împinge cu grijă aluatul de-a lungul părților laterale cu degetele.

5. Se pune crema în aluat, până la 1 cm sub marginea superioară, apoi se coace în cuptor timp de 15 minute sau până când marginea este aurie.

6. Se lasă să se răcească în tavă timp de 5 minute, apoi se scot ușor și se lasă să se răceasca complet.