Savurați delicioasele paste Amatriciana - rețeta originală, direct din inima Italiei. Descoperă secretele bucătăriei italiene și pasii simpli pentru a prepara acest fel de mâncare clasic.

Paste Amatriciana - rețeta originală

Amatriciana este o rețetă de paste faimoasă în restaurantele din Roma. Din acest motiv, mulți oameni cred că este un fel de mâncare care a fost creat la Roma. De fapt, rețeta își are originile în Amatrice, de unde îi vine și numele, un orășel din zona Rieti.

Rețeta Amatriciana constă în paste – spaghete sau bucatini - amestecate cu sosul clasic Amatriciana, făcut din roșii decojite, guanciale, ardei iute și brânză pecorino.

Alte ingrediente, cum ar fi usturoiul și ceapa, nu sunt prezente în rețeta autentică din orașul Amatrice, dar le veți găsi în varianta romană a rețetei.

De asemenea, în ceea ce privește pastele, în rețeta romană se folosesc bucatini, în timp ce în rețeta autentică Amatriciana se folosesc spaghete.

Dorind să respectăm rețeta tradițională de paste all'Amatriciana (sau Matriciana, cum i se spune la Roma), în această rețetă vom folosi doar spaghete, pecorino romano, guanciale, ardei iute și roșii decojite.

Conform tradiției, rețineți că raportul corect dintre guanciale și paste este următorul: pentru 500 de grame de paste, aveți nevoie de 125 de grame de guanciale.

Unii preferă să soteze guanciale câteva minute și apoi să adauge vin alb. Vinul alb este menționat ca ingredient, dar este opțional; nu este esențial pentru succesul rețetei, așa că depinde de gustul fiecăruia.

Alături de pastele carbonara și cacio e pepe („brânză și piper”), amatriciana, deși este o rețetă tipică din Lazio, a devenit un clasic al bucătăriei italiene.

Rețeta originală de paste Amatriciana

Preparare 20 minute
Gătire 10 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 125 de grame de guanciale
  • 400 de grame de roșii San Marzano la conservă
  • Un ardei iute
  • 50 de mililitri de vin alb sec, opțional
  • 500 de grame de spaghete sau paste bucatini
  • 80 de grame de brânză Pecorino Romano rasă
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Cum se prepară sosul Amatriciana

Pasul 1

Pentru a pregăti sosul amatriciana, folosiți o tigaie destul de mare. Mai întâi, tăiați guanciale în fâșii. Apoi, puneți ardeiul iute în tigaie și adăugați guanciale.

După cum probabil ați ghicit deja, nu aveți nevoie de ulei în această rețetă. Dacă, totuși, în loc de guanciale folosiți bacon, care este mai slab, adăugați o lingură de ulei.

Pasul 2

Prăjiți guanciale, întorcându-l des cu o lingură de lemn, până când partea albă de grăsime devine transparentă și aurie, timp de aproximativ cinci minute.

Acum este momentul să adăugați vinul alb, dacă doriți să îl folosiți. Mențineți focul mare și lăsați vinul să se evapore.

Pasul 3

Între timp, pregătiți roșiile decojite. Puteți găsi mai multe tipuri de roșii la conservă, dar soiul San Marzano este cea mai bună alegere pentru această rețetă. Adăugați în tigaie roșiile decojite cu sosul lor.

Pasul 4

Cu ajutorul unei furculițe, zdrobiți roșiile astfel încât să devină un piure. Amestecați și adăugați un vârf de cuțit de sare fină, după gust. Gătiți sosul Amatriciana timp de 10 minute la foc mediu. Când sosul este gata, scoateți ardeiul iute.

Sosul Amatriciana este gata! Acum iată cum se prepară pastele all'Amatriciana:

Cum se prepară pastele Amatriciana

Pasul 5

Între timp, fierbeți spaghetele sau pastele bucatini în multă apă sărată, respectând timpii de gătire specificați pe ambalaj.

După aceea, scurgeți spaghetele sau pastele bucatini al dente și turnați-le în tigaia cu sosul Amatriciana.

Pasul 6

Amestecați și adăugați brânză pecorino romano rasă. Aceasta va lega toate ingredientele.

Amatriciana italiană autentică este gata! Se servește foarte caldă, cu puțină brânză pecorino romano rasă deasupra.

Cum se păstrează

Puteți păstra sosul amatriciana în frigider, sigilat într-un recipient cu închidere etanșă, timp de trei sau patru zile.

Dacă preferați, îl puteți congela și păstra în congelator până la o lună. Dezghețați-l la temperatura camerei atunci când vreți să îl folosiți. Puteți reîncălzi sosul amatriciana într-o tigaie sau în cuptorul cu microunde.

În cele din urmă, este posibil să păstrați pastele all'amatriciana la frigider într-un recipient pentru alimente timp de până la o zi. Nu este recomandat să le congelați.

Reîncălziți pastele all'amatriciana în cuptorul cu microunde sau sotați-le într-o tigaie cu o lingură de ulei.

De asemenea, le puteți pune într-o tavă de copt, le puteți presăra cu brânză pecorino romano rasă și, la final, le puteți gratina în cuptor.

Sos Amatriciana: Câteva variante

Orice rețetă tradițională are mai multe variante ale ei dezvoltate ulterior, iar acest lucru se întâmplă și în cazul acestei rețete tradiționale de paste Amatriciana, în care variantele se caracterizează prin adăugarea sau înlocuirea ingredientelor în funcție de tradițiile din diferitele regiuni italiene sau pur și simplu după gustul fiecăruia. 

Gricia

Multor persoane le place să gătească sosul Amatriciana fără roșii. În Italia, acest fel de mâncare se numește Pasta alla Gricia sau Griscia, de la numele localității Grisciano, un sat de lângă Amatrice.

Paste Amatriciana cu Parmigiano

În rețeta de sos amatriciana autentic, brânza pecorino romano este unul dintre ingredientele principale. O puteți înlocui cu brânză parmigiano sau puteți folosi o jumătate parmigiano și o jumătate pecorino romano.

În acest caz, aroma devine mai puțin puternică. Însă, depinde de gustul fiecăruia, precum și de posibilitatea de a găsi ingredientele în magazine.

Sos Amatriciana cu șuncă

Sosul Amatriciana este adesea preparat cu bacon, așa cum se întâmplă în cazul pastelor alla carbonara. Fie și numai pentru disponibilitatea ușoară a ingredientului, care este într-adevăr și mai puțin costisitor decât guanciale.

Baconul este mai puțin gras decât guanciale, așa că adăugați o lingură de ulei pentru a-l sota.

Amatriciana cu usturoi sau ceapă

Multor oameni le place să gătească guanciale cu un cățel de usturoi sau o ceapă mică. Această metodă este folosită foarte mult la Roma și în împrejurimi. Rețeta tradițională de Amatriciana nu vrea niciuna dintre ele, așa că, la final, rămâne la latitudinea fiecăruia ce variantă a rețetei alege. 

Bucatini All'Amatriciana

Bucatini Amatriciana

Există chiar și păreri diferite cu privire la tipul de paste: pe lângă spaghete, la Amatriciana sunt excelente și pastele bucatini. Bucatini all'Amatriciana este un fel de mâncare celebru la Roma, dar rețeta autentică născută în Amatrice se face cu spaghete. Așa că alegerea vă aparține.

Rețetă de sos Amatriciana: Istorie și curiozități

La început, pastele Amatriciana erau gătite fără roșii. Abia în jurul anului 1600 acestea au fost importate din America și au început să apară în rețetele italiene. În zilele noastre, versiunea „albă” a acestei celebre rețete de paste se numește pasta alla Gricia sau Grascia - de la Grisciano, un alt orășel de lângă Amatrice.

Cu secole în urmă, mulți ciobani care locuiau în munții din Amatrice aduceau în saci, pe cai, ingredientele necesare pentru prepararea acestor paste: bucăți de guanciale, brânză pecorino, ardei iute roșu și paste uscate.

Secretul din spatele unui sos Amatriciana perfect este grăsimea, partea albă și ușor roz a guancialei, care este ingredientul principal și cel mai important din acest preparat.

Foarte apreciată în întreaga Italie, Amatriciana sau Matriciana (cum este numită la Roma) a fost inclusă pe lista Prodotti Agroalimentari Tradizionali (Produse alimentare tradiționale - PAT) din Lazio.

Există în mai multe variante, dar rețeta autentică a fost oficializată de municipalitatea din Amatrice într-un De. C.O. (Denominazioni Comunali d'Origine).

În plus, în anul 2015, municipalitatea a început drumul spre recunoașterea ca STG (Specialitate Tradițională Garantată), o marcă de origine ce protejează tocmai producțiile tradiționale.