Micii au devenit un fel de emblemă națională pentru grătar. De primăvara până toamna târziu, cât sfârâie grătarele, aproape că nu există grătar fără mititei. Sigur că găsiți în comerț pastă de mici de toate felurile și pentru toate gusturile, dar dacă vreți să o preparați în casă, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte importante.

În primul rând, carnea trebuie să fie de calitate. Fie că alegeți carne de vită sau oaie, optați pentru o carne de calitate superioară, pentru că acest lucru se va simți la gustul final.

Apoi, procentul de grăsime. Micii trebuie să aibă în jur de 30% carne de porc, grasă, eventual piept de porc și 70% carne de oaie sau vită. Și nu în utimul rând, trebuie să aveți răbdare și timp cu pasta de mici, odată atunci când o preparați, pentru că necesită ”frământare” și apoi câteva ore în care să lăsați carnea la rece, pentru ca aromele să se combine cum trebuie. 

Pastă de mici făcută în casă
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 700 g carne de vită/ oaie
  • 300 g carne de porc grasă
  • 250 ml supă de vită
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură bicarbonat
  • sare
  • piper
  • paprika

Mod de preparare

Curățați carnea de pielițe și tendoane, dar lăsați grăsimea. Micii fără un procent corect de grăsime vor fi uscați și tari, nu suculenți și pufoși. Dați carnea prin mașina de tocat.

Puneți ambele tipuri de carne tocată într-un bol, adăugați sarea, piperul, paprika, bicarbonatul și usturoiul zdrobit. Amestecați bine și începeți să adăugați din supa foarte rece pentru a aduce pasta de mici la o consistență moale și păstoasă.

Dacă nu aveți supă de vită, puteți dilua pasta de mici cu apă rece. Turnați puțin câte puțin, în timp ce frământați pasta de mici, cel puțin 20 de minute. Acesta este secretul pentru ca micii să fie delicioși.

Când pasta de mici a căpătat o consistență ușor lipicioasă și rămâne lipită de mână sau de lingură, veți ști că e gata. Lăsați pasta de mici la frigider câteva ore, ideal peste noapte.

Formați micii la dimensiunea preferată. Un mic trebuie să aibă în jur de 50-60 g de carne și 10 cm lungime, pentru că se va mai strânge și pe grătar.

Frigeți micii pe grătar având grijă ca focul să nu fie puternic, pentru că se vor arde. Micii trebuie să fie crocanți la exterior și suculenți în interior.

Poftă bună!