Puține lucruri se compară cu preparatele tradiționale românești, mai ales cu pasca cu brânză și stafide de pe masa de Paște. Există mai multe feluri de a prepara pască, cu sau fără aluat.

Pască tradițională cu brânză și stafide

Astăzi vorbim despre rețeta cu aluat. Nu este greu de făcut, pentru că aluatul de pască este la fel cu cel de cozonac. Așadar, dacă faceți cozonaci de Paște, aveți deja aluatul pregătit și pentru pască.

Singura provocare atunci când preparăm pasca este să reușim să-i dăm forma rotundă, împletită, tradițională. Dacă nu vă pricepeți la decor, o puteți lăsa simplă.

Timp total 2 ore

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte cald
  • 1 plic drojdie
  • 2 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 70 ml unt topit
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 350 g brânză de vaci
  • 2 ouă
  • 50 g stafide
  • 2 linguri griș
  • 100 g zahăr
  • 1 esență de rom
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie

Mod de preparare

Întâi vă veți ocupa de aluat. Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei și laptele călduț, dar nu fierbinte.

Cerneți făina într-un vas în care veți frământa. Dizolvați drojdia în puțin lapte călduț, cu o lingură de zahăr și una de făină. Lăsați maiaua până când își dublează volumul. Se spune că așa cum va crește maiaua, la fel va crește și aluatul.

Între timp, încălziți pe foc restul de lapte, cu gălbenușurile și cu zahărul, până când toate s-au topit și s-au omogenizat. Aveți grijă să nu fie fierbinte.

Turnați laptele cu gălbenușurile și zahărul peste făină. Adăugați și maiaua, un praf de sare și începeți să omogenizați totul cu o lingură de lemn. Când făina s-a încorporat, puteți începe să frământați cu mâinile sau la un robot de bucătărie.

Adăugați, treptat, untul topit și frământați până când se încorporează. La final, adăugați coaja de lămâie. Lăsați la crescut, acoperit cu un prosop, lângă o sursă de căldură.

Cât timp crește aluatul, ne ocupăm de umplutură. Scurgeți bine brânza de zer și amestecați-o cu ouăle. Puneți treptat zahărul, esența, coaja de lămâie și stafidele. La final, puneți 2 linguri de griș, pentru a ”lega” compoziția.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Împărțiți aluatul în 3 părți egale. Întindeți o treile din aluat și puneți-o într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Foaia nu trebuie să fie foarte groază. Aceasta va fi baza pascăi.

Puneți umplutura de brânză și procedați la fel cu încă o bucată de aluat: întindeți-o și puneți-o deasupra.

Din a treia bucată de aluat, veți forma două cordoane lungi și subțiri, pe care le veți împleti răsucindu-le una peste alta. Puneți împletitura de jur împrejur, iar din ce rămâne, formați o cruce în mijloc.

Ungeți cu ou bătut și dați la cuptor pentru 45-50 de minute. După primele 15 minute, reduceți focul la 150 de grade.

Veți ști că este gata când s-a rumenit frumos deasupra.

Poftă bună!

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, friptura de miel.