Pasca fără aluat se face foarte ușor și, dacă alegeți această variantă, ați scăpat de 50% din bătaia de cap pe care o aveți cu frământatul și dospitul aluatului.

Pască fără aluat - cea mai simplă rețetă de pască

Se apropie Paștele, așa că o rețetă de pască este mai mult decât binevenită. Alături de cozonac și ouă roșii, pasca este genul de preparat care nu are voie să vă lipsească de pe masa de Paște. 

Pasca are o semnificație aparte atât pentru evrei, cât și pentru creștini. Pentru evrei, pasca este o pâine nedospită, pe care o mănâncă atunci când sărbătoresc Paștele. În tradiția lor mai este numită și ”pâinea săracilor”, pentru că evreii săraci continuau să o mănânce și după Paște. 

Obiceiul de a mânca pască s-a transmis și la creștini, numai că rețeta a fost adaptată de-a lungul anilor, iar pasca a devenit mai degrabă o delicatesă decât un simbol al sărăciei. Pasca și vinul sunt sacre pe masa de Paște, pentru că reprezintă sacrificiul lui Iisus, alături de miel. 

Pasca se prepară în ajunul Învierii, se taie în bucățele mici și este dusă la biserică pentru a fi sfințită. Abia apoi se pune pe masa de Paște, fiind considerată un aliment binecuvântat.

Pasca fără aluat se face foarte ușor și, dacă alegeți această variantă, ați scăpat de 50% din bătaia de cap pe care o aveți cu frământatul și dospitul aluatului. Dacă vreți, totuși, varianta clasică, cea cu aluat, găsiți rețeta AICI.

Rețeta de pască fără aluat

Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 700 g brânză de vaci
  • 350 g smântână
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt
  • 150 g stafide ( opțional: hidratate în coniac sau rom)
  • 4 linguri făină
  • 4 linguri griș
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Pentru topping (opțional):

  • Căpșuni
  • Zahăr pudră

Mod de preparare

Scurgeți bine brânza de zer înainte de a începe. Puneți stafidele la înmuiat în apă călduță.

Puneți ouăle, zahărul și vanilia într-un bol și amestecați cu un tel sau cu mixerul, până când se omogenizează. Adăugați brânza de vaci amestecați bine, până când s-a încorporat.

Adăugați untul la temperatura camerei și amestecați bine. Puneți făina și grișul și încorporați-le în amestec. Acestea vor ajuta aluatul să se lege mai bine și să fie dens.

Ultima dată se pune smântâna și se încorporează și ea foarte bine în amestec. Adăugați stafidele și amestecați din nou.

Turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nivelați și dați la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, pentru 45-50 de minute sau până când s-a rumenit pe margini și este aurie deasupra.

Lăsați să se răcească, după care o puteți scoate din formă, tăia și servi.

Poftă bună!

Trucuri pentru cea mai bună pască fără aluat

  • Aveţi grijă că această compoziţie de pască fără aluat va creşte, aşa că nu umpleţi vasul până la refuz.
  • Viteza mixerului trebuie să fie mică sau medie.
  • Dacă nu vreți să folosiți zahăr pentru pasca fără aluat, puteți folosi un îndulcitor natural, de exemplu stevia sau eritritol, însă cantitatea trebuie ajustată pentru că acestea nu au aceeași putere de îndulcire ca zahărul. Aveți grijă ca pe ambalaj să se menționeze că îndulcitorul poate fi gătit la temperaturi înalte.

Pască fără aluat: o rețetă simplă și delicioasă

Pască fără aluat este o alternativă perfectă pentru cei care doresc să evite aluatul și este o opțiune excelentă pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Este ușor de făcut și poate fi preparată cu ușurință în avans, ceea ce o face ideală pentru a fi servită în timpul sărbătorilor de Paște sau oricând doriți o gustare dulce și delicioasă.

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, friptura de miel.