Papricașul de pui este una dintre cele mai iubite mâncăruri din bucătăria maghiară. Sosul aromat și cremos și carnea fragedă de pui, alături de garnitura preferată, fac ca masa de prânz sau de cină să fie cu adevărat reconfortantă.

Papricaș de pui după rețeta ungurească

Bucătăria ungurească a fost o reală inspirație pentru cea românească, de-a lungul timpului. Multe rețete au fost preluate și păstrate în alimentație, mai ales în Ardeal și Transilvania. Să ne gândim numai la papricaș sau gulaș și e suficient pentru a spune că mâncarea ungurească are un gust aparte.

Ce este papricașul de pui

Papricașul de pui este unul dintre preparatele cele mai populare din bucătăria maghiară. Rețeta de papricaș a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului și, în unele variante, au dispărut acele găluște specifice din mâncare, fiind servit cu mămăliguță.

Dar rețeta originală, tradițională de papricaș de pui rămâne cea mai gustoasă. Este o mâncare ușor picantă, asta datorită faptului că se pune boia, condiment care a dat și numele mâncării (paprika - paprikaș). Dacă nu vă place picant sau gătiți pentru copii, puteți folosi boia dulce în loc de boia iute.

Care sunt ingredientele „esențiale” pentru un papricaș de pui ca la carte

Ingredientele „esențiale” pentru un papricaș de pui ca la carte sunt: pui, ceapă, usturoi, apă sau supă, multă paprika, uneori roșii, sare, piper și smântână. Pentru cel mai bun papricaș de pui, trebuie asigurată atât calitatea, cât și cantitatea de ardei mărunțit.

Lista de ingrediente pentru acest fel de mâncare este relativ scurtă, astfel că este deosebit de important să folosiți ingrediente de cea mai bună calitate. Dacă aveți posibilitatea, alegeți să folosiți untură de porc pentru a prăji puiul. Acest ingredient dă un gust extraordinar preparatului. În plus, pentru mai multă savoare, puteți folosi supă în loc de apă.

Rețeta de papricaș de pui

Preparare 10 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Două linguri de untură de porc sau de unt (untura este folosită în mod tradițional și este recomandată pentru cea mai bună aromă a acestui preparat)
  • 1,5 kilograme de carne de pui, cu os și piele (în acest fel, preparatul capătă un gust bogat, dar puteți folosi și carne de pui fără os și piele)
  • Două cepe galbene medii, tocate foarte fin
  • Doi căței de usturoi, tocați foarte fin
  • Două roșii, curățate de semințe și tăiate foarte mărunt
  • Un ardei gras, tăiat cubulețe, opțional
  • 3 sau 4 linguri de paprică sau boia de ardei dulce de calitate
  • 500 de mililitri de apă sau supă de pui
  • O linguriță și jumătate de sare de mare
  • O jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 3 linguri de făină integrală
  • 180 de grame de smântână grasă, la temperatura camerei, pentru a evita formarea cocoloașelor
  • 60 de mililitri de smântână pentru gătit

Mod de preparare

Mai întâi, încingeți untura într-o oală cu pereții groși sau într-un ceaun și rumeniți carnea de pui pe toate părțile. Apoi, scoateți carnea de pui pe o farfurie. În același ulei, adăugați ceapa și prăjiți-o până când devine aurie.

Adăugați usturoiul, roșiile, precum și piperul, dacă doriți să folosiți acest condiment, și prăjiți pentru încă două sau trei minute. După aceea, luați oala de pe foc și adăugați paprica sau boiaua de ardei dulce, sarea și piperul. Atenție! Dacă este arsă, paprica devine amară.

Întoarceți carnea de pui în oală și puneți-o din nou pe foc. Turnați supa de pui. Puiul trebuie să fie acoperit în mare parte. Aduceți sosul la punctul de fierbere. După aceea, acoperiți oala, reduceți focul la mediu spre mic și fierbeți timp de 40 de minute. Scoateți carnea de pui și transferați-o pe o farfurie.

Într-un castron, amestecați smântâna grasă cu cea lichidă și făina, astfel încât să obțineți o pastă omogenă. Încorporați compoziția în sos, amestecând constant pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Aduceți sosul din nou la punctul de fierbere și lăsați oala pe foc timp de câteva minute, până când sosul se îngroașă. Adăugați sare și piper după gust. Întoarceți carnea de pui în sos și mai lăsați mâncarea să fiarbă puțin la foc mic, astfel încât carnea să fie caldă pe ambele părți.

Ce garnituri se potrivesc cu papricașul de pui

Papricaș de pui cu orez basmati
Papricaș de pui cu orez basmati

De obicei, papricașul de pui se servește cu garnituri precum piure, tăiței sau găluște, ce pot absorbi sosul delicios. Însă, lângă acest fel de mâncare merg de minune și pâinea sau mămăliga.

Altfel, papricașul de pui se potrivește foarte bine și cu o garnitură de orez. În plus, legumele fierte la aburi sau prăjite, cum ar fi fasolea verde, morcovii sau ardeii grași, pot fi servite ca garnitură pentru a adăuga puțină culoare și mai mulți nutrienți în farfurie.

În cele din urmă, alegerea garniturilor poate depinde de preferințele personale și de ocazie. Este întotdeauna o idee bună să alegeți garnituri care să completeze aromele felului principal și să echilibreze masa.

Încercați această rețetă de papricaș de pui pentru a vă bucura din plin de aromele delicioase. Gustul aromat de paprika și sosul cremos de smântână amestecat cu carnea de pui fragedă și suculentă sunt pur și simplu irezistibile.

Încercați rețeta și nu veți fi dezamăgiți! 🍗🔥