Rețeta clasică de ouă umplute cu maioneză, ușor de făcut cu doar câteva ingrediente simple: ouă fierte tari, maioneză și muștar.

Ouă umplute cu maioneză - rețeta clasică

Ouăle umplute sunt întotdeauna preferatele la orice reuniune. Indiferent dacă sunt servite ca parte a mesei de Paște sau de revelion, ca aperitiv pentru o petrecere sau la o simplă întâlnire între prieteni, un lucru este sigur: ouăle umplute vor dispărea rapid de pe masă.

Ouăle umplute, clasice, sunt ușor de făcut și necesită doar câteva ingrediente simple: ouă fierte tari, maioneză și muștar, la care adăugăm puține condimente.

De asemenea, este extrem de ușor să personalizați aromele adăugând un ingredient la îndemână, cum ar fi murăturile.

Cel mai bine ar fi să fierbeți ouăle înainte și să le puneți la frigider pentru a se decoji mai rapid. Iar dacă aveți mai mulți musafiri, puteți dubla rețeta. 

Deși există multe rețete de ouă, aceasta este una dintre cele mai simple, de bază. Gustul este bun, cu o ușoară aromă de muștar, iar adăugarea de ceapă verde reprezintă retușul final cu care veți impresiona. Chiar nu veți avea nevoie de mai mult!

Rețeta clasică de ouă umplute cu maioneză

Preparare 15 minute
Gătire 20 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 6 ouă mari
  • 3 până la 4 linguri de maioneză
  • 1/2 linguriță de muștar
  • 1/4 linguriță de sare sau amestec de sare condimentată
  • 2 lingurite de patrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 1/8 linguriță de piper negru măcinat sau mai mult, după gust
  • 1/4 linguriță de boia măcinată sau mai multă, după gust

Mod de preparare

Puneți ouăle într-o cratiță medie și acoperiti cu aproximativ 3 degete de apă. Apoi, așezați un capac și aduceți la punctul de fierbere la foc mare. Lăsând capacul pe cratiță, se ia oala de pe foc și se lasă să stea 17 minute.

Transferați ouăle din apa fierbinte într-un vas cu apă rece ca gheața și lăsați-le acolo să se răcească complet. Cand ouăle sunt reci, se curăță de coajă în apa din vas sau sub jet de apă.

Tăiați ouăle pe jumătate, pe lungime și puneți-le pe un platou sau pe o farfurie plată. Scoateți gălbenușurile într-un castron mediu.

Se zdrobesc gălbenușurile cu o furculiță, apoi se adaugă maioneza, muștarul și sarea (sarea condimentată). Adăugați ceapa verde proaspăt tocată sau pătrunjel, dacă doriți.

Gustați, adăugați piper negru și mai multă sare, după preferință. De altfel, puteți pune și mai multă maioneză, dacă doriți.

Folosind o linguriță cât mai mică sau un săculeț pentru ornat prăjiturile (posh pentru prăjituri), umpleți jumătățile de albușuri cu amestecul realizat din gălbenușuri. Alternativ, puteți introduce umplutura în albușuri folosind o duză largă.

Presărați peste ouă boia de ardei înainte de servire. Bucurați-vă de un gust delicios!

Calorii și valori nutriționale

Ouăle umplute cu maioneză au 134 calorii/porție (două jumătăți de ou)

  • Calorii

    134kcal

  • Proteine

    6g

  • Grăsimi

    12g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    190mg

  • Sodiu

    197mg

  • Potasiu

    73mg

  • Calciu

    30mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Sfaturi utile

  1. Dacă aveți nevoie de un anumit număr de ouă umplute, fierbeți câteva în plus, în cazul în care unele dintre acestea se rup în timp ce le curățați.
  2. Pentru ca ouăle să se așeze bine în farfurie, puteți tăia o felie cât se poate de subțire din fundul jumătăților de albuș. Astfel își vor păstra echilibrul pe platou, fără să se incline în vreun fel.
  3. Mai mult, pentru ca boia de ardei să fie presărată uniform, bateți borcanul în loc să-l scuturați.

Variante ale rețetei de ouă umplute cu maioneză

Ajustați amestecul din gălbenușuri și muștarul după gust. Puteți schimba o parte sau chiar tot aluatul cu iaurt simplu.

Încercați să adăugați un ingredient aromat, cum ar fi murăturile, verdeața tocată mărunt, ceapa verde sau ornați ouăle cu bucățele de bacon, șunculiță sau chiar slănină.

Cum se fierb ouăle, astfel încât să se decojească mai ușor?

Există unele trucuri pentru a curăța ouăle “ca la carte”:

În primul rând, pentru o decojire mai ușoară, folosiți ouă care nu sunt foarte proaspete. Cu cât sunt mai aproape de data de expirare, cu atât ouăle se vor curăța mai ușor de coajă.

La fel de important este ca înainte de a le decoji, să lăsați ouăle să stea în apă cu gheață sau în apă cât mai rece până se răcesc bine.

Și țineți minte: mai întâi, spargeți ouăle la capete, apoi rulați-le ușor pe o suprafață plană (blatul de la bucătărie) pentru a se sparge peste tot. Începeți decojirea de la capătul mai mare al oului, unde este puțin aer sub coajă.

Și încă un truc: în loc să le fierbeți, puteți găti ouăle sub presiune. Ouăle făcute la abur într-o oală sub presiune sau într-un multicooker sunt mult mai ușor de curățat.

Cât timp se păstrează ouăle umplute cu maioneză

Ouăle rămase se vor păstra în condiții optime până la 2 zile, dacă sunt acoperite la frigider. Însă, așa cum este normal, cel mai bine se savurează proaspăt făcute.

Se pot face ouăle umplute cu maioneză cu o zi înainte?

Ouăle umplute pot fi preparate cu o zi sau două înainte. Există câteva moduri diferite de a face acest lucru, dar un lucru important de reținut este că trebuie să fie refrigerate până când sunteți gata să le serviți la masa.

Cel mai simplu ar fi să pregătiți ouăle conform indicațiilor din rețetă, apoi să le acoperiți cu o folie de plastic și să le puneți la frigider. În acest fel, ouăle pot rămâne proaspete până la 1-2 zile. Folia de plastic este esențială în acest caz, astfel încât amestecul de gălbenușuri să nu se întărească deasupra și să facă o crustă inestetică. Și tot pentru asta, este important să fie păstrați la rece.

O altă modalitate ar fi păstrarea amestecului din gălbenușuri la frigider într-un vas separat, acoperit etanș cu folie de plastic sau într-o caserolă. Se acoperă și albușurile tăiate pe jumătate și se pun tot la frigider. Apoi umpleți albușurile cu amestecul de gălbenușuri chiar înainte de servire. Vor avea un aspect proaspăt!

Și, în sfârșit, puteți fierbe ouăle, le lăsați așa sau continuați să le curățați de coajă și să le păstrați întregi la frigider. Iar în momentul în care veți vrea să serviți masa, le veți prepara rapid pentru că nu va dura mai mult de 10 minute. Orice metodă veți alege, cu această rețetă de ouă umplute nu veți da greș!