Orezul cu lapte și scorțișoară are o textură și o dulceață perfectă. Sunt necesare doar câteva ingrediente și puțină răbdare pentru a prepara acest desert preferat de generații întregi.

Orez cu lapte și scorțișoară - rețeta simplă, plină de savoare

Aceasta este o versiune de orez cu lapte și scorțișoară pregătit pe aragaz. Se adaugă doar 100 de grame de zahăr, iar cea mai mare parte a îndulcirii provine de la fierberea laptelui.

Este nevoie de minimum 50 de minute pentru a obține consistența și textura potrivite. Veți ști că este gata când are consistența unui iaurt. Se va mai îngroșa pe măsură ce se răcește, dar puteți adăuga puțin lapte chiar înainte de a fi servit.

Sunt necesare doar 5 ingrediente pentru a face acest desert uimitor: lapte, zahăr, sare, orez cu bob lung și extract de vanilie.

Cheia acestui orez cu lapte este un raport foarte mare între lapte (1,4 litri) și orez (pentru această rețetă se folosesc doar 100 de grame). S-ar putea să credeți când începeți că nu are cum să se îngroașe suficient de mult, dar veți vedea până la final că în mod magic veți avea un orez cu lapte numai bun de mâncat.

Aceast orez cu lapte are exact cantitatea potrivită de aromă de vanilie și puteți presăra puțină scorțișoară deasupra pentru un plus de gust dacă doriți sau puteți adăuga stafide dacă vă place. Pentru un plus de savoare, puteți pune orice tip de dulceață preferați, după ce îl puneți în farfurie.

Rețeta de orez cu lapte și scorțișoară

Preparare 5 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1,4 litri de lapte
  • 100 de grame de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare
  • 100 de grame de orez alb cu bob lung
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • scorțișoară măcinată, opțional

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se amestecă 1,3 litri de lapte cu zahărul și sarea. Aduceți la fierbere la foc mediu-mare, având grijă să nu dea în foc și amestecați din când în cand pentru ca laptele să nu se prindă de cratiță.

Când laptele se încălzește și începe să facă bule, se adaugă orezul și se reduce focul la mic. Asigurați-vă că reglați căldura astfel încât să fie la o ușoară fierbere.

Se amestecă din când în când și se fierbe timp de 50 până la 60 de minute. Amestecul ar trebui să se îngroașe până la consistența unui iaurt.

După ce s-a îngroșat, se ia de pe foc și se amestecă în compoziție și vanilia.

Se lasă să se răcească și apoi se dă la frigider. Ultimii 100 ml de lapte se adaugă peste orez chiar înainte de a fi servit. După ce puneți o porție în farfurie, se poate presăra scorțișoară sau puteți pune dulceață deasupra pentru un plus de gust.

Cum se păstrează orezul cu lapte

Orezul cu lapte rămas se lasă la răcit, iar apoi se transferă într-un recipient care poate fi închis ermetic. Acesta poate fi ținut la frigider timp de până la trei zile.

Se poate reîncăzi pe aragaz, la foc mic, dar la fel de bine se poate folosi și cuptorul cu microunde.