Nu știm alții cum sunt, dar noi, când ne gândim la o porție de negresă, cu sau fără glazură, ne amintim instant de gustul copilăriei și ni se face poftă de cea mai cunoscută și simplă prăjitură din bucătăria românească.

Negresa este unul dintre acele deserturi pe care mamele sau bunicile noastre le făceau în copilărie și care erau devorate imediat. Rețeta de negresă este una atât de simplă, încât a devenit una dintre prăjiturile pe care și copiii pot învăța să le facă.

Negresa poate fi servită cu sau fără glazură, se prepară repede și este genul acela de desert care nu trebuie neapărat să fie foarte dulce pentru a fi gustos. Vă puteți juca cu rețeta și să puneți alune de pădure în compoziție, de exemplu. 

Negresă cu glazură de ciocolată
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 125 g unt
  • 250 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100 g cacao
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1/2 plic praf de copt
  • 125 g făină un praf de sare
  • o mână de alune de pădure/ nuci (opțional)

Pentru glazură:

  • 100 g ciocolată cu lapte 5
  • 0 ml smântână lichidă
  • 50 g ciocolată amăruie

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Amestecați untul la temperatura camerei cu zahărul, până când se omogenizează. Adăugați ouăle și vanilia și continuați să mixați.

Într-un bol separat, amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea, cacaoa. Puneți-le peste amestecul de oua și unt, amestecând ușor pentru a încorpora totul.

Puneți compoziția într-o tavă de 20 x 20 cm, tapetată cu hârtie de copt, adăugați alunele tăiate în jumătăți și dați la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute. Când marginile încep să se desprindă de tavă, veți ști că e gata.

Mai departe o puteți servi așa, după ce s-a răcit, sau puteți pune glazură.

Într-un bol pus deasupra unei crațițe cu apă care fierbe (bain-marie), puneți ciocolata și smântâna dulce și lăsați să se topească. Amestecați bine și glazura este gata. O puteți turna peste prăjitură, după ce aceasta s-a răcit puțin.

Lăsați la frigider înainte de a servi negresa.

Poftă bună!