Naan este o paine indiana foarte gustoasa, plată, dospită, coaptă în cuptor sau prăjită, pe care o poti prepara la tine acasa. Vezi ingredientele și pașii de preparare.

Naan - pâine indiană cu unt și usturoi

Dacă nu sunteți familiarizat cu pâinea Naan, ar trebui să știți că este practic un tip de pâine în stil indian. Bine, ar trebui spus că nu este doar o pâine plată, ci este delicioasă, moale, plină de bule și extrem de versatilă.

Această rețetă este atât de rapidă, ușoară și bună încât se va transforma, cu siguranță, în noua dumneavoastră rețetă preferată de pâine cu drojdie.

Care este diferența dintre pâinea Naan și pită?

În timp ce ambele tipuri de pâine sunt „pâinii plate”, ele provin din diferite regiuni ale lumii, iar aluatul lor este compus din ingrediente diferite și sunt gătite folosind metode diferite.

Naan este o pâine plată tradițională făcută în țările din Asia de Sud și Centrală, în timp ce pita este consumată în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu.

Pita este făcută dintr-un aluat foarte simplu, folosind doar făină, sare, drojdie și ulei de măsline, în timp ce aluatul Naan are ingrediente precum iaurt și ou, ce îl fac puțin mai fraged și mai pufos.

De altfel, pita este gătită într-un cuptor extrem de fierbinte, ceea ce face ca în centrul aluatului să se formeze un buzunar caracteristic de aer fierbinte. În schimb, Naan este gătită la un foc mediu, ceea ce provoacă mai multe bule mai mici decât un buzunar mare de aer.

Rețeta de pâine Naan

Preparare 1 oră și 30 minute
Gătire 25 minute
Timp total 1 oră și 55 minute

Ingrediente

  • 2 lingurițe de drojdie activă uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 120 ml de apă caldă
  • 300-360 de grame de făină, împărțite
  • 1/2 linguriță de sare
  • 60 ml de ulei de măsline
  • 80 de grame de iaurt simplu
  • 1 ou mare

Mod de preparare

Într-un castron mic, combinați drojdia, zahărul și apa călduță. Se amestecă pentru a se dizolva, apoi se lasă aluatul să stea câteva minute sau până când devine spumos deasupra. Astfel, odată ce este spumos, amestecați uleiul, iaurtul și oul până când se combină uniform.

Într-un castron mediu separat, combinați 120 de grame de făină cu sarea. Apoi, turnați bolul cu ingrediente umede în amestecul de făină/sare și amestecați până se omogenizează bine. Continuați să adăugați făină, câte 60 de grame, până când nu o mai puteți amesteca cu lingura (aproximativ 120 până la 180 de grame).

În acel moment, așezați bila de aluat pe o suprafață ușor înfăinată și frământați timp de aproximativ 3 minute, adăugând cantități mici de făină după cum este necesar, pentru a nu se lipi aluatul. Veți ajunge să folosiți între 300-360 de grame de făină în total. Aluatul trebuie să fie neted și foarte moale, dar nu lipicios. Evitați să adăugați cantități excesive de făină în timp ce frământați, deoarece acest lucru poate face aluatul prea uscat și prea rigid.

Apoi, acoperiți ușor aluatul și lăsați-l să crească până își dublează volumul (aproximativ 1 oră). După ce crește, aplatizați aluatul ca pe un disc și tăiați-l în 8 bucăți egale. Modelați fiecare bucată într-o bilă mică.

Cum se coace pâinea Naan

În paralel, încingeți o tigaie mare, cu fundul greu, la foc mediu. Lucrând cu câte o bilă de aluat, întindeți-o până când are o grosime de aproximativ 0,6 cm și aproximativ 15 cm în diametru.

Puneți aluatul întins în tigaia fierbinte și prăjiți până când partea de jos devine maro-aurie și s-au format bule mari la suprafață. Întoarceți-o și prăjiți și cealaltă parte până când devine rumenă.

Așezați pâinea făcută pe o farfurie și acoperiți cu un prosop pentru a se menține caldă în timp ce gătiți bucățile rămase.

Se servește simplă sau cu unt topit și cu ierburi presărate deasupra!

Tips & Tricks

Pentru a crea renumitele bule, nu întindeți bila de aluat decât înainte de a fi gata să fie pusă în tigaie. Din experiențele gospodinelor, o temperatură medie produce cele mai multe bule din aluat și nu o arde la suprafață.

Ce se poate mânca cu Pâine Naan?

Răspunsul este foarte simplu: cam orice. Puteți mânca Naan cu supă sau o puteți înmuia în sosuri, puteți să o folosiți pentru a face sandvișuri „învelite” cu pâine plată, să o acoperiți cu sos de roșii și brânză pentru o pizza Naan rapidă ori să o utilizați în loc de tortilla pentru quesadilla.

Cum se face Naan cu usturoi

Este foarte ușor să transformați rețeta clasică de Naan într-una cu aromă de usturoi.

Pur și simplu adăugați aproximativ jumătate de linguriță de pudră de usturoi cu făina și sarea, apoi după ce ați gătit pâinea Naan, îl puteți unge cu puțin unt de usturoi proaspăt.

Pentru a face untul de usturoi, tocați (zdrobiți) câțiva căței de usturoi și apoi amestecați-i în câteva linguri de unt topit.

Calorii și valori nutriționale

Din aceste ingrediente ies aproximativ 8 pâini Naan. O pâine Naan are 250 calorii.

  • Calorii

    250kcal

  • Proteine

    7g

  • Carbohidrați

    39g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    9g

  • Sodiu

    162mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.