Atunci când te-ai plictisit de gustul clasic de friptură făcută pe grill, un sos care să o pună în evidență este exact ce trebuie. Mai ales dacă vorbim despre o carne banală, cum este mușchiul de porc, care are tendința să se usuce atunci când este gătit.

Astăzi vă propunem o rețetă de inspirație napoletană, mușchi de porc alla pizaiola, dar pe care o puteți face la fel de bine și cu alt fel de carne, de vită sau de pui, de exemplu. Rețeta este una extrem de simplă, pentru că friptura o veți găti ca de obicei, dar o veți pune în evidență cu un sos. 

Un sos al cărui nume pe cât de pompos sună, pe atât de simplu este de făcut. Sosul alla pizaiola poartă acest nume deoarece este inspirat din rețeta de sos de pizza. Pornind de la clasicul sos de pizza, dar cu câteva arome și ingrediente în plus, sosul de roșii se fierbe până când scade suficient, după care se combină cu carnea deja preparată.

Mușchi de porc alla pizaiola
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 700 g mușchi de porc sau de vită
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3-4 roșii
  • 1 linguriță oregano
  • 3 fire ceapă verde
  • 2 căței de usturoi

Mod de preparare

Puneți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie pe foc. Tăiați mușchiul de porc felii groase de 1,5 cm. Asezonați carnea cu sare și piper.

Prăjiți bucățile de carne în puțin ulei, câteva minute pe fiecare parte, până când s-au gătit. Timpul de gătire depinde de felul și dimensiunea bucății de carne, dar și de cât de bine făcută vă place friptura.

După ce ați fript carnea, o veți da la o parte de pe foc și o veți pune într-un vas acoperit, să se păstreze caldă.

Tocați mărunt ceapa verde și usturoiul. Decojiți roșiile și tăiați-le cubulețe. Puneți puțin ulei în aceeași tigaie și căliți câteva minute ceapa și usturoiul. Asezonați cu sare și piper, iar când acestea s-au călit, puteți pune roșiile cubulețe și oregano. Amestecați bine și lăsați sosul să fiarbă 10-15 minute, sau până când lichidul a scăzut.

Opțional, mai puteți adăuga la sos busuioc uscat, fulgi de chilli sau boia, dacă îl vreți ușor picant. Când sosul a scăzut, puneți din nou bucățile de carne în vas și mai lăsați să fiarbă totul împreună 1-2 minute.

Serviți mușchiul de porc alla pizaiola simplu sau cu ce garnitură vă place.

Poftă bună!