Cu o combinație perfectă de vinete, cartofi, carne de miel sau vită și un sos bechamel cremos, musacaua grecească aduce un gust autentic mediteranean direct în farfuria ta.

Musacaua este, fără îndoială, cel mai popular și tradițional fel de mâncare din Grecia. Îți va fi greu să găsești o tavernă care să nu o servească sau o gospodărie care să nu o pregătească la ocazii speciale.

Musacaua este un fel de mâncare tradițional grecesc, preparat cu vinete și cartofi la cuptor sau la tigaie, cu un sos de carne tocată de vită sau de miel, bogat în roșii și acoperit cu un sos bechamel delicios și cremos.

Etapele principale ale preparării

Mulți oameni cred că prepararea unei musaca autentice este dificilă. Cu toate acestea, acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr! Prepararea se reduce la cei patru pași foarte simpli de mai jos:

  • pregătirea vinetelor și a cartofilor pentru musaca,
  • pregătirea sosului de roșii de miel sau de vită,
  • pregătirea sosului bechamel

Și, bineînțeles, asamblarea și coacerea până când musacaua se rumenește perfect. Va trebui să murdărești câteva tigăi, dar rezultatul final merită!

Pregătirea vinetelor și a cartofilor pentru musaca

Vinetele și cartofii sunt baza acestui preparat și au două scopuri foarte diferite. Cartofii tăiați în felii sunt baza preparatului, îl fac ușor de tăiat și de servit. Pe de altă parte, vinetele acționează ca niște mici bureți. Acestea absorb sosul delicios de roșii și fac ca preparatul să devină suculent și cremos.

Pregătirea cartofilor pentru musaca

  • Decojește cartofii și taie-i în discuri uniforme de aproximativ aceeași grosime, adică de aproximativ un centimetru
  • La final, clătește-i sub jet de apă pentru a scăpa de excesul de amidon

Pregătirea vinetelor pentru musaca

  • În primul rând, va trebui să cumperi niște vinete mari - cele mai mari pe care le găsești la supermarket.
  • Feliază vinetele, fără să le decojești, în discuri uniforme, de aproximativ aceeași grosime ca și cartofii. Clătește-le bine cu apă până când apa curge limpede și asezonează-le cu sare. La final, lasă-le să stea într-o strecurătoare timp de o jumătate de oră.
  • Sfat: Unele vinete pot fi amare, așa că este important să le pregătești corect. Clătirea lor, sărarea și lăsarea lor să se odihnească elimină acea amărăciune, astfel că vinetele vor avea un gust delicios, dulce, vor fi cremoase și nu vor avea niciun fel de urmă de amărăciune!

Coacere versus prăjire

În mod tradițional, vinetele și cartofii pentru musacaua grecească autentică se prăjesc până când devin aurii. Acesta este modul în care majoritatea tavernelor își prepară musacaua, pentru că prăjirea superficială adaugă un gust incredibil acestui fel de mâncare, căruia este greu să îi reziști. 

Cu toate acestea, dacă preferi o musaca mai ușoară, care nu este prea uleioasă, poți coace vinetele și cartofii în cuptor. Astfel, preparatul va avea mai puține calorii și va avea un gust la fel de uimitor!

Acum poți savura mai mult din moussaka fără vinovăție! Așadar, stropește vinetele și cartofii tăiați în felii cu puțin ulei de măsline, asezonează cu un vârf de cuțit bun de sare și piper și coace-le în tăvi timp de 20 de minute la 180 de grade Celsius, până când sunt parțial gătite și ușor rumenite la exterior.

Adaugi cartofi la musaca sau nu?

Există o mulțime de dezbateri dacă musacaua ar trebui să fie făcută doar cu vinete sau și cu cartofi. Adăugarea cartofilor ca strat de bază face ca acest fel de mâncare să fie mai complet. Amidonul din cartofi completează perfect gustul picant al sosului, dulceața vinetelor și textura sosului bechamel.

Adăugarea cartofilor în musaca face ca acest fel de mâncare să fie mai sățios, mai echilibrat și mai aromat.

Rețeta de musaca grecească

Preparare 45 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

Ingrediente de bază

  • 6 vinete
  • 5 cartofi (opțional)
  • ulei vegetal (pentru prăjirea vinetelor)

Pentru sosul de carne

  • 750 de grame de carne tocată de vită sau de miel
  • Două cepe roșii (tocate)
  • Doi căței de usturoi (tocați)
  • O conservă de roșii tocate (400 de grame)
  • Două linguri de pastă de roșii
  • O linguriță de zahăr
  • Un pahar de vin roșu
  • Un vârf de cuțit de sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
  • O frunză de dafin
  • Un vârf de cuțit de scorțișoară sau un baton de scorțișoară
  • Un sfert de cană de ulei de măsline

Pentru sosul bechamel

  • 900 de mililitri de lapte
  • 120 de grame de unt
  • 120 de grame de făină
  • Un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
  • Două gălbenușuri de ou
  • 100 de grame de parmezan sau altă brânză tare 
  • Sare după gust

Mod de preparare

Pentru a pregăti această rețetă de musaca grecească, începe prin a pregăti vinetele. Îndepărtează tulpinile vinetelor și taie-le în felii de un centimetru grosime. Condimentează-le cu sare și pune-le într-o strecurătoare pentru aproximativ o jumătate de oră.

Clătește vinetele cu apă din abundență și stoarce-le cu mâinile, pentru a scăpa de excesul de apă. Usucă-le prin tamponare și prăjește-le în ulei din belșug, până când se rumenesc frumos. Pune vinetele prăjite pe niște prosoape de hârtie, astfel încât acestea să absoarbă uleiul.

Pentru o versiune mai ușoară a tradiționalei musca grecești încearcă să stropești vinetele cu puțin ulei de măsline și să le coci timp de 20 de minute în loc să le prăjești. Dă-le deoparte când sunt gata.

Dacă adaugi cartofi la musaca, acum este momentul să îi tăiați în felii de 0,5 centimetri grosime. Prăjește-le sau pune-le la copt în același mod în care ai procedat cu vinetele. Condimentează-le cu puțină sare și pune-le deoparte când sunt gata.

Pregătește sosul de carne pentru musaca. Încinge o tigaie mare la foc mediu spre mare și adaugă uleiul de măsline. Încorporează ceapa tocată și soteaz-o, până când se înmoaie și se colorează ușor. Adaugă carnea tocată rupând-o cu o lingură de lemn și prăjește-o până când se rumenește.

Când începe să se rumenească, adaugă usturoiul și pasta de roșii și sotează până când usturoiul începe să se înmoaie. Toarnă vinul roșu pentru a deglasa sucul de carne și așteaptă să se evapore. Adaugă roșiile din conservă, zahărul, un vârf de cuțit de scorțișoară, o frunză de dafin și un vârf de cuțit bun de sare și piper. Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi redu focul și lasă totul să fiarbă la foc mic, cu capacul pus, timp de aproximativ 30 de minute sau până când se evaporă cea mai mare parte a sucului. Dă deoparte când este gata.

Pentru a prepara sosul bechamel pentru musaca, folosește o tigaie mare pentru a topi untul la foc mic spre mediu. Adaugă făina amestecând continuu pentru a obține o pastă. Adaugă laptele încălzit în flux continuu; continuă să amesteci pentru a preveni formarea de cocoloașe în sos. Dacă sosul mai trebuie să se îngroașe, fierbe-l la foc mic, continuând să amesteci. Consistența sa ar trebui să semene cu o cremă groasă.

Îndepărtează vasul cu sos bechamel de pe foc și adaugă gălbenușurile de ou, sarea, piperul, un vârf de nucșoară și cea mai mare parte din brânza rasă. Rezervă puțină brânză pentru a o presăra deasupra! Amestecă rapid, pentru a evita ca ouăle să se transforme într-o omletă! Asezonează cu sare după gust. Ia o lingură plină de sos bechamel și amestec-o în sosul de carne. Lasă sosul bechamel deoparte.

Acum este timpul să asamblezi musacaua. Unge cu unt fundul și părțile laterale ale tigăii și pune în straturi mai întâi cartofii (dacă îi folosești), apoi o jumătate din cantitatea de vinete. Toarnă tot sosul de carne și întinde-l uniform. Adaugă un al doilea strat de vinete, acoperă-l cu tot sosul bechamel și netezește cu o spatulă.

Presară cu restul de brânză rasă. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace musacaua timp de aproximativ 60 de minute sau până când crusta devine ușor aurie. Chiar dacă va fi foarte greu să faci acest lucru, ar trebui să aștepți ca musacaua să se răcească și să fie doar caldă la atingere înainte de a o tăia în bucăți. Acest lucru va împiedica sosul bechamel să se scurgă de pe preparat.

Servește musacaua alături de o salată grecească tradițională răcoritoare și savureaz-o alături de un pahar cu vin.

Sfaturi pentru a prepara cea mai bună musaca grecească

Nu uita că vinetele se micșorează atunci când sunt coapte, așa că asigură-te că tai suficiente felii pentru a obține aproximativ trei straturi. Când sunt coapte, acestea se micșorează până la cantitatea potrivită pentru două straturi delicioase.

Când sunt coapte, vinetele feliate tind să se lipească de tăvile de tablă. Pentru a preveni acest lucru, coace-le în foi antiaderente sau suprapune puțin feliile astfel încât să fie parțial ridicate de pe fundul tăvii. Acestea se vor desprinde apoi imediat, fără ca pulpa lor să se lipească de foi.

Poți coace cartofii în aceeași tavă de copt în care vei coace musacaua. Nu doar că vei felia și vei pune în straturi exact numărul de cartofi, dar vei ajunge să ai mai puține vase de spălat.

Cum poate fi păstrată musacaua gătită

Dacă îți rămâne musaca grecească gătită și vrei să o păstrezi mai mult de câteva zile, taie-o în porții individuale și păstreaz-o în recipiente cu închidere ermetică în congelator. Pentru a le servi, pune-le în cuptor pentru aproximativ 45 de minute la 150 de grade Celsius, până când se dezgheață și se încălzesc în totalitate.

Sfat: Poți folosi un cuțit de bucătărie pentru a verifica dacă musacaua s-a decongelat. Înțeapă cu un cuțit în centrul tăvii ia puțin sos de carne și verifică dacă este bine încins.

Cum poate fi preparată musacaua grecească în avans

Există trei moduri de a pregăti musacaua grecească în avans. Poți să o coci și să o reîncălzești, să o depozitezi în frigider fără să o coci și să o coci în ziua respectivă sau să o coci direct congelată.

Coacere și reîncălzire: Aceasta este calea de urmat dacă ai puțin timp la dispoziție în ziua în care vrei să servești musaca. Pune-o la cuptor cu o zi înainte, las-o să se răcească, înfășoar-o în folie alimentară și păstreaz-o în frigider. Când vrei să o servești, pune-o în cuptor timp de 30 de minute la 150 de grade Celsius.

Coacere în ziua servirii: Aceasta este calea de urmat dacă vrei ca musacaua să fie fierbinte și proaspătă pentru ziua în care vrei să o servești. După ce ai asamblat musacaua, las-o să se răcească, înfășoar-o cu folie alimentară și depoziteaz-o în frigider, necopată. Apoi, pune-o în cuptor pentru aproximativ o oră, la 180 de grade Celsius.

Coacere după congelare: Aceasta este calea de urmat dacă vrei să coci și să servești musacaua mai mult de câteva zile după preparare. După ce ai asamblat musacaua și aceasta s-a răcit complet, înfășoar-o în folie alimentară și păstreaz-o în congelator, necoaptă. Ai grijă să o așezi dreaptă în congelator, astfel încât sosul bechamel să nu se verse!

Păstreaz-o până la o lună și va fi la fel de proaspătă atunci când va fi coaptă și servită. Pentru a o servi, încălzește cuptorul la 180 de grade și las-o la copt timp de aproximativ o oră și 30 de minute, până când este bine făcută.