Musaca de legume este perfectă pentru persoanele vegetariene sau vegane, pentru cele care țin post sau pur și simplu pentru cele care își doresc să se bucure de o mâncare sățioasă, gustoasă și ușoară. 

Musaca de legume. Rețeta tradițională românească

Musacaua de legume este o variantă vegetariană a celei clasice, la care se folosește carne tocată lângă cartofi.

În mod obișnuit, musacaua se pregătește din straturi de carne tocată de pui, vită sau porc, alternate cu unele de cartofi sau vinete prăjite. Unii o gătesc cu felii de roșii și sos alb, în timp ce alții o preferă cu suc de roșii. Această rețetă, însă, conține numai legume și condimente.

Musacaua de legume pregătită după această rețetă oferă imediat senzația de confort în orice perioadă a anului, dar mai ales toamna și iarna, când temperaturile de afară sunt scăzute și apare pofta de o farfurie de mâncare caldă și gustoasă.

Rețeta de musaca de legume

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1,5 kilograme de cartofi, de preferat nesfărâmicioși
  • 1 kilogram de vinete
  • 2 sau 3 dovlecei
  • 2 cepe
  • 3 linguri de ulei
  • 3 sau 4 roşii
  • 200 de mililitri de suc de roşii
  • 300 de mililitri de apă plată
  • Oregano
  • Cimbru
  • Boia dulce
  • Piper
  • Sare

Mod de preparare

Mai întâi, se spală bine cartofii și se pun la fiert în coajă. Când furculița intră cu ușurință în ei, se lasă la răcit și se curăță. Apoi, se taie în felii potrivite ca grosime.

Separat, se curăță, se taie în cubulețe și se opăresc dovleceii. Se procedează la fel cu vinetele sau se coc ca și pentru salată.

Într-o cratiță, se pun uleiul, ceapa tăiată mărunt și roșiile tăiate în cubulețe potrivite. Se clătesc timp de două – trei minute, după care se adaugă dovleceii bine scurși de apă și vinetele coapte şi tocate.

Se lasă câteva minute la foc mediu, pentru ca sucul lăsat de legume să se evapore, iar aromele să se combine cât mai bine. În final se adaugă condimentele – sucul de roșii, oregano, cimbru, boia dulce, piperul și sarea. Se ia cratița de pe foc și se lasă compoziția la răcit.

Într-un vas pentru gratinat ori de yena sau într-o tavă unsă cu puțin ulei se aranjează feliile de cartofi fierți, într-un strat. Peste ele se adaugă un strat din amestecul de legume și condimente. Se continuă cu un alt strat de cartofi și unul de amestec de legume, astfel încât ultimul strat să fie de cartofi.

Se toarnă aproximativ 300 de mililitri de apă, de preferat plată, și se dă vasul la cuptor pentru 20 – 25 de minute. Pentru o culoare mai frumoasă a preparatului, înainte de a-l da la cuptor poate fi uns cu un amestec dintr-o linguriță de boia dulce și două linguri de ulei.

Un alt mod de a încheia această rețetă ar putea fi gratinarea preparatului cu puțină mozzarella rasă sau cașcaval ras, după preferință. Pentru această variantă, se adaugă pur și simplu acest ingredient peste ultimul strat de cartofi și se dă la cuptor.

Musacaua de legume se poate servi caldă, simplă sau lângă o felie de pâine proaspătă ori prăjită, cu smântână deasupra sau cu murături ori castraveți în oțet, după preferința fiecăruia.

Musacaua în alte țări

Multe tipuri de musaca au un strat superior din sos pe bază de lapte îngroșat cu ou sau făină (sos Bechamel). În Grecia, acest fel de mâncare este stratificat și de obicei, se servește fierbinte.

În Turcia, musacaua este făcută din felii subțiri de vinete prăjite, servită într-un sos de carne pe bază de roșii, caldă sau la temperatura camerei.

În Arabia Saudită, musacaua se mănâncă fierbinte, dar în alte țări arabe se consumă adesea rece.