Mucenici muntenești (fierți)

Apare în Mucenici, Dulciuri

Mucenici muntenești (fierți)
6 voturi
3 6

Pe 9 martie, ortodocșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici. Dincolo de semnificația sărbătorii în sine, gospodinele gătesc mucenici, iar bărbații se cinstesc cu cele 40 de pahare de vin.

De la o zonă a țării la alta, mucenicii au diferite denumiri, ca să nu mai vorbim despre rețete adaptate în funcție de zona geografică și de specificul fiecărei bucătării. Mucenici, sfințișori sau bradoși, așa cum se mai numesc, se pot face în 2 feluri: fie fierți, cu zeamă, fie la cuptor, sub formă de covrigi unși cu nucă și miere.

În timp ce mucenicii fierți în sirop de apă cu zahăr și nucă sunt specifici Dobrogei și Munteniei, în Moldova și Ardeal se fac mucenici sub formă de 8, cu miere și nucă.

Astăzi vă prezentăm rețeta de mucenici fierți în apă cu zahăr și aromatizați cu esență de vanilie, scorțișoară și coajă de lămâie. Se fac foarte ușor și rapid și îi puteți savura alături de familie. 

Ingrediente

  • 400 g mucenici (găsiți la pungă sau vrac)
  • 250 g nucă măcinată
  • 200 g zahăr
  • 1 baton scorțișoară
  • 1 esență rom
  • 1 esență vanilie (sau păstaie)
  • coaja de la o lămâie
Timp de preparare: 15 minute
Vezi si:

Mod de preparare

Puneți la fiert o oală cu trei litri de apă, împreună cu batonul de scorțișoară și puțină sare. Adăugați zahărul și lăsați până când se topește.

Când apa începe să fiarbă, dați focul la minim și adăugați mucenicii. Amestecați și lăsați să fiarbă 8 minute sau cât scrie pe pachet.

Opriți focul și adăugați coaja de lămâie, esența de vanilie și nuca măcinată. Lăsați să se răcească și să stea cel puțin o oră înainte de a-i servi.

Mucenicii pot fi serviți. Mai puneți nucă măcinată dacă doriți și puțină scorțișoară.

Poftă bună!
recomandări

Trebuie sa vezi si...

facebook whatsapp email

Autentifica-te pentru a comenta